Petak, 23. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Strah od rata

Oko 100 tisuća ruskih informatičara napustilo domovinu

Autor: Hina

20.12.2022. 15:29
Oko 100 tisuća ruskih informatičara napustilo domovinu

Foto: John Schnobrich on UnsplashOko 100 tisuća ruskih IT stručnjaka napustilo je domovinu od početka godine, što je približno desetina svih tih stručnjaka u Rusiji, rekao je ruski ministar digitalnog razvoja, komunikacija i masovnih medija Maksut Šadaev tijekom aktualnog prijepodneva u državnom parlamentu Dumi.


“Analiziramo li dva vala odlaska informatičara, do 10 posto zaposlenika informatičkih tvrtki napustilo je državu i nisu se vratili. Mnogi su se vratili, ali oko 100 tisuća informatičara je izvan zemlje”, rekao je Šadaev.


Rekao je da je 80 posto tih ljudi i dalje zaposleno u ruskim tvrtkama te da je protiv toga da im se zabrani rad na njihovim trenutnim inozemnim lokacijama.
Prvi val iseljavanja dogodio se ubrzo nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u veljači objavio rat, dok je drugi uslijedio nakon što je naredio djelomičnu mobilizaciju rezervista.


Europska unija većini Rusa koji su bježali nije dopustila ulazak na svoj teritorij, pa su mnogi potražili utočišta u susjednim zemljama, bivšim sovjetskim republikama.


Vlada i parlament raspravljaju o zakonu koji bi zabranio iseljenicima nastavak rada za ruske kompanije. Vjeruju da će to spriječiti one s prizivom savjesti da ostanu u inozemstvu. Rasprave se trenutno vrte oko toga koji bi sektori trebali biti izuzeti iz zabrane.


Nedostatak ruskih IT stručnjaka nedavno je dovela do toga da su oni službeno oslobođeni regrutacije za služenje vojnog roka. Međutim, mnogi Rusi ne vjeruju obećanjima Kremlja i radije se drže podalje od svoje domovine.