Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

prvi put javno

Putin: Da, stanje u četiri nove ruske regije je izuzetno teško

Autor: P. N.

20.12.2022. 09:19
Putin: Da, stanje u četiri nove ruske regije je izuzetno teško

Foto: ReutersRuski predsjednik Vladimir Putin prvi je put od početka invazije na Ukrajinu javno izjavio kako je situacija u četiri anektirane regije “izuzetno teška”.


Naredio je sigurnosnim službama da pojačaju nadzor kako bi osigurale svoje granice i borile se protiv novih prijetnji. Putin je to, kako prenose Ria Novosti, izjavio tijekom govora uoči današnjeg Dana sigurnosnih službi, koji se obilježava diljem Rusije.


“Situacija u regijama DNR, LNR, Herson i Zaporožje izuzetno je teška, snage sigurnosti u novim regijama Rusije moraju učiniti sve kako bi osi. gurale maksimalnu sigurnost, poštivanje prava i sloboda građana. Želio bih posebno istaknuti jedinice sigurnosnih agencija koje su počele djelovati u novim regijama Rusije.
Da, teško vam je sada, situacija u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, u Hersonskoj i Zaporožskoj oblasti je izuzetno teško. Ali ljudi koji tamo žive nadaju se vašoj zaštiti”, izjavio je Putin.


Jučer je Putin, podsjetimo, prvi put nakon 2019. godine posjetio Bjelorusiju. Sastanak je potaknuo strahovanja Kijeva kako će Putin izvršiti pritisak na Minsk da se direktno uključi u rat i otvori novu frontu. Putin i njegov bjeloruski kolega, predsjednik Aleksandar Lukašenko, međutim, veličali su dobrobiti suradnje, ali jedva da su spominjali rat u Ukrajini.
Istodobno, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij jučer je od zapadnih čelnika koji su se sastali u Latviji tražio da pojačaju vojnu pomoć Ukrajini, s naglaskom na protuzračne sustave koji bi trebali spriječiti ruske napade bespilotnim letjelicama na energetsku infrastrukturu zemlje.