Petak, 31. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

TRAGEDIJA U BRAZILU

Poplave i odroni u Brazilu odnijeli najmanje 35 ljudskih života, stotine ostale bez domova

Autor: Hina

20.02.2023. 09:38
Poplave i odroni u Brazilu odnijeli najmanje 35 ljudskih života, stotine ostale bez domova

Foto: ReutersJaka kiša u obalnim područjima na jugoistoku Brazila izazvala je poplave i odrone u kojima je stradalo 36 ljudi, a nekoliko stotina njih ostalo je bez svojih domova, izvijestile su lokalne vlasti.


Vlada savezne države Sao Paulo potvrdila je da je 36 ljudi smrtno stradalo, a stotine su napustile svoje domove ili su ostale bez krova nad glavom nakon jakih padalina u priobalju.


Guverner Tarcisio de Freitas sastat će se u ponedjeljak s dužnosnicima saveznih vlasti kako bi koordinirali pomoć ljudima koje je zadesila tragedija, stoji u priopćenju.
Savezna vlada naložila je nekoliko ministarstava da pomognu stradalima, obnove infrastrukturu i počnu s obnovom. Sao Paulo proglasio je 180-dnevno izvanredno stanje u šest gradova zbog ekstremnih vremenskih prilika.


Luka Santos, najveća u Latinskoj Americi, zatvorena je zbog jakih udara vjetra i valova većih od jedan metar, izvijestili su lokalni mediji.


Spasilačke službe nastavljaju potragu za žrtvama, obnavljaju veze među izoliranim zajednicama i čiste ceste, iako su neke još blokirane, pa brojni turisti ne mogu doći na karneval.


Brazilski predsjednik Inacio Lula da Silva najavio je na društvenim mrežama da će u ponedjeljak posjetiti najteže stradala područja. Vremenske prognoze najavljuju nastavak snažnih oborina, navodi Reuters.