Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

U IRANU

Novi prosvjedi izbili na sveučilištima u kurdskoj regiji

Autor: Hina

06.11.2022. 17:16
Novi prosvjedi izbili na sveučilištima u kurdskoj regiji

Foto: ReutersNovi prosvjedi izbili su u nedjelju u Iranu na sveučilištima i na većinskom kurdskom sjeverozapadu, održavajući sedmotjedni pokret protiv režima usprkos žestokom gušenju.


Prosvjedi, potaknuti sredinom rujna smrću Mahse Amini nakon što je uhićena zbog navodnog kršenja strogih pravila odijevanja za žene, pretvorili su se u najveći izazov za klerikalno vodstvo od revolucije 1979. godine.


Za razliku od prosvjeda u studenom 2019., ovi se održavaju diljem zemlje, raširili su se po društvenim slojevima, sveučilištima, ulicama, pa čak i školama, ne pokazujući znake popuštanja čak i dok se broj mrtvih približava 200, prema skupini za ljudska prava.
Druga grupa za zaštitu ljudskih prava, norveški Hengaw, objavio je da su snage sigurnosti otvorile vatru u nedjelju na prosvjedu u Marivanu, gradu u pokrajini Kurdistan, ranivši 35 ljudi.


Najnoviji prosvjed potaknut je smrću u Teheranu kurdske studentice iz Marivana, Nasrin Ghadri, koja je prema Hengawu umrla u subotu nakon što ju je policija tukla po glavi.


Hengaw je objavio da je pokopana u zoru bez pogrebne ceremonije na inzistiranje vlasti koje strahuju da bi događaj mogao postati žarište protesta.


Vlasti su nakon toga poslale pojačanje u to područje, dodaje se.