Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

MEĐUNARODNI ZRAČNI PROSTOR

NORAD presreo ruske bombardere blizu Aljaske

Autor: Hina

15.02.2023. 17:36
NORAD presreo ruske bombardere blizu Aljaske

Foto: ReutersAmerički borbeni zrakoplovi presreli su više ruskih vojnih zrakoplova, uključujući borbene zrakoplove i strateške bombardere, dok su letjeli u međunarodnom zračnom prostoru u blizini Aljaske, priopćila je američka vojska.


Zrakoplovi, koji su identificirani 13. veljače, nisu ušli u zračni prostor Sjedinjenih Država ili Kanade i nisu predstavljali prijetnju, navodi Sjevernoameričko zapovjedništvo za zračnu obranu (NORAD).


Dodaje se da ruski letovi nisu ni na koji način povezani s misterioznim nizom objekata u zraku koje je američka vojska srušila iznad Sjeverne Amerike u proteklih nekoliko tjedana.
“NORAD je predvidio tu rusku aktivnost i, kao rezultat našeg planiranja, bio je spreman presresti ih… Dva lovca NORAD F-16 presrela su ruski zrakoplov”, rečeno je.


Premda je NORAD rekao da ponekad ispraća zrakoplove iz zračnog prostora u blizini Aljaske ako je potrebno, nije rekao je li to slučaj ovaj put.


Rusija nije rekla je li tko presreo njezin zrakoplov, ali je u srijedu rekla da je zadnjih dana izvela više letova iznad međunarodnih voda, uključujući i Beringovo more između Aljaske i Rusije.


Kaže da su dva njezina zrakoplova Tu-95MC preletjela Beringovo more u pratnji zrakoplova Su-30.


“Piloti zrakoplova dugog dometa redovito izvode letove iznad neutralnih voda Arktika, Sjevernog Atlantika, Crnog mora, Baltičkog mora i Tihog oceana”, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.


Sjevernoameričke sigurnosne snage bile su u stanju pripravnosti posljednjih tjedana nakon što je navodno kineski špijunski balon ušao u američki zračni prostor, zbog čega su Sjedinjene Države srušile njega i druge objekte dok su prečešljavale nebo.


Premda je Rusija i ranije izvodila letove iznad Beringova mora, njezini susjedi u regiji postali su zabrinutiji zbog vojnih aktivnosti Moskve nakon njezine invazije na Ukrajinu prošle godine.


Države članice NATO-a pojačale su vojne vježbe na Arktiku posljednjih godina, dok je Rusija širila i obnavljala svoju vojnu infrastrukturu u regiji.