Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

BORIS PISTORIUS

Njemački ministar obrane: Nije vrijeme za odluku o članstvu Ukrajine u NATO-u

Autor: Hina

21.04.2023. 08:08
Njemački ministar obrane: Nije vrijeme za odluku o članstvu Ukrajine u NATO-u

Foto: ReutersNjemački ministar obrane Boris Pistorius odbacio je brzu odluku o članstvu Ukrajine u NATO-u, zapadnom vojnom savezu koji podržava Ukrajinu tijekom cijelog rata s Rusijom, a države članice je opskrbljuju oružjem.


Kijev želi da mu Sjevernoatlanski vojni savez ponudi članstvo.


“Vrata su otvorena, ali sada nije vrijeme za odluku”, rekao je Pistorius u četvrtak kasno navečer u programu ZDF-a, dodajući da je Ukrajina svjesna situacije u kojoj se odlučuje.
Pistorius je rekao da se odluka o pridruživanju Ukrajine savezu ne može donijeti samo iz solidarnosti, već “hladne glave i vrućeg srca. Ne obrnuto”.


O mogućem članstvu Ukrajine u NATO-u ili Europskoj uniji neće se raspravljati u petak, na četvrtom sastanku Kontaktne skupine za obranu Ukrajine, u američkoj zračnoj bazi Ramstein u južnoj Njemačkoj, dodao je ministar.


Pistoriusovi komentari dolaze nakon prvog posjeta šefa NATO-a Jensa Stoltenberga Ukrajini od početka ruske invazije prije 14 mjeseci. On je pozvao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija na summit NATO-a u Vilniusu u srpnju, rekavši da će kandidatura Ukrajine za članstvo u NATO-u i čvrsta sigurnosna jamstva za zemlju biti visoko na dnevnom redu samita.