Srijeda, 27. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Iznenađujući posjet

Nitko osim Rusa nije znao da će Biden stići u Kijev

Autor: Hina

20.02.2023. 20:10
Nitko osim Rusa nije znao da će Biden stići u Kijev

Foto: ReutersMožda najpoznatiji čovjek na svijetu, američki predsjednik Joe Biden, u ponedjeljak je nenajavljim posjetom Ukrajini iznenadio svjetske medije i vošingtonske kuloare.


Biden je izgledao smiren kad se pojavio u Kijevu. Ali su za ostvarenje toga putovanja bile potrebne prave vojne, diplomatske i medijske vratolomije.


U srcu misije bilo je smišljeno zavaravanje.
Biden je po planu kasno u ponedjeljak trebao poletjeti prema Poljskoj u povodu prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu. Modificirani Boeing 747 koji koristi kao predsjednički zrakoplov Air Force One za duga putovanja, 13-člana medijska ekipa koja ga prati, cijela svita pomoćnika i osiguranje bili su spremni.


Budući da je sve bilo spremno za jako simboličan posjet, Biden je cijeli vikend u javnosti bio vrlo opušten.


U subotu poslijepodne bio je u crkvi nakon čega je posjetio Nacionalni muzej američke povijesti sa suprugom Jill i potom večerao u restoranu Red Hen.


Nedjelja je bila predviđena za odmor. Ili barem je tako svijet, uključujući stotine novinara koji prate Bijelu kuću, mislio.


Do tada su 80-godišnji Biden, šačica najbližih suradnika i samo dvoje novinara, već bili na putu prema Kijevu, kamo su stigli rano u ponedjeljak ujutro.


Rusi su znali 


Kako su zapravo putovali još je tajna.


Velik broj europskih dužnosnika doputovao je u Kijev iz Poljske vlakom, ali općenito se nije smatralo vjerojatnim da bi jedan američki predsjednik, s pomoćnikom sa šiframa za nuklearno oružje, proveo sate u vlaku.


Putovanje zrakoplovom može isto tako biti komplicirano s obzirom na svakodnevne zračne bitke i raketne napade u Ukrajini.


Nije poznato jesu li američke snage, zračne ili kopnene, ušle u Ukrajinu kako bi ga štitile ili je li ukrajinska vojska, koja usko surađuje s američkim kolegama, osiguravala teren.


No Bijela kuća objavila je da je bio uspostavljen direktan kontakt s Moskvom pred sam Bidenov dolazak, navodno u obliku strogog upozorenja.


“Obavijestili smo Ruse da će predsjednik Biden doputovati u Kijev. To smo učinili nekoliko sati prije njegova polaska kako ne bi došlo do sukoba”, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.


“Zbog osjetljive prirode te komunikacije, neću ulaziti u to kako su odgovorili niti kakva je točno bila priroda poruke.”


Bijela kuća je rekla da će sve pojedinosti biti objavljene kasnije.


Američki predsjednici i prije su znali posjetiti opasne zone, odnosno Afganistan i Irak za vrijeme rata. No u tim slučajevima predsjednici su dolazili u velike baze koje je kontrolirala američka vojska.


Ovo je bio “povijesni posjet, nezapamćen u suvremeno doba”, posjet zemlji u ratu u kojoj nema američkih snaga, rekao je Sullivan, koji je bio u Bidenovoj pratnji.


Biden je otputovao iz Kijeva u jednako tajnovitim okolnostima, po novinaru koji je bio u njegovoj pratnji umjesto novinarske ekipe koja ga obično prati.


Kada su Amerikanci doznali za tu vijest, Biden, kojega se sada po planu očekuje u Poljskoj, već je napisao na Twitteru: “Kijev mi je osvojio srce.”