Srijeda, 27. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

američki predsjednik

Biden nenajavljeno posjetio Kijev usred zračne uzbune

Autor: Portal ZL

20.02.2023. 11:36
Biden nenajavljeno posjetio Kijev usred zračne uzbune

Foto: ReutersAmerički predsjednik Joe Biden iznenada je posjetio Kijev, javljaju mediji. Prema pisanju CNN-a, došao je vlakom od granice s Poljskom, prošao Kijevom u pratnji Volodimira Zelenskog i to baš kad su se oglasile zračne uzbune.


Bijela kuća izdala je priopćenje u kojem se navodi da je ovaj posjet “potvrda posvećenosti ukrajinskoj demokraciji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu”.


Biden će objaviti i novu pošiljku opreme, oružja, radara i slično, ali i nove sankcije prema onima koji surađuju s Rusijom. Biden je govorio o otpornosti ukrajinskog otpora dok rat ulazi u drugu godinu.

– Godinu dana kasnije, Kijev stoji. A Ukrajina stoji. Demokracija stoji, rekao je Biden.
Zelenski je dodao da su on i Biden razgovarali o “oružju dugog dometa i oružju koje se još uvijek može isporučivati Ukrajini iako prije nije isporučeno”.


Bidenov posjet dolazi u kritičnom trenutku 12-mjesečnog sukoba, s Rusijom koja se priprema za očekivanu proljetnu ofenzivu, a Ukrajina se nada da će uskoro ponovno preuzeti teritorij. Sjedinjene Države i druge zapadne nacije žurno šalju oružje, tenkove i streljivo u Ukrajinu u nadi da će promijeniti smjer rata.