Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

"POGREŠNA PROCJENA"

Nema znakova da su zaraćene strane u Sudanu spremne pregovarati

Autor: Hina

26.04.2023. 07:43
Nema znakova da su zaraćene strane u Sudanu spremne pregovarati

Foto: ReutersČini se da se prekid vatre u Sudanu uz posredovanje SAD-a djelomično održava, ali nema znakova da su zaraćene strane spremne ozbiljno pregovarati, rekao je u utorak posebni izaslanik UN-a za Sudan.


Iz toga proizlazi “kako obje strane misle da je osiguranje vojne pobjede nad onim drugim moguće”, rekao je izaslanik Volker Perthes Vijeću sigurnosti UN-a. “Ovo je pogrešna procjena”, dodao je.


Borbe su izbile između Sudanskih oružanih snaga (SAF) i paravojnih Snaga za brzu potporu (RSF) 15. travnja. Obje su strane pristale na 72-satno primirje koje je počelo u utorak nakon pregovora uz posredovanje Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije.
“Čini se da se zasad drži u nekim dijelovima. Međutim, također čujemo stalne izvještaje o borbama i kretanju trupa”, rekao je Perthes, koji se javio putem videa iz Port Sudana.


Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres opisao je nasilje i kaos u Sudanu kao “srcedrapajuće”. Borba za vlast dovodi budućnost Sudana u opasnost i mogla bi uzrokovati godine patnje i desetljećima usporiti razvoj, rekao je Guterres.


Ujedinjeni narodi premjestili su stotine osoblja i članova obitelji iz Khartouma u Port Sudan. Tamo planiraju uspostaviti središte kako bi nastavili raditi u zemlji u kojoj je čak i prije izbijanja nasilja gotovo 16 milijuna ljudi, odnosno trećina stanovništva, trebala humanitarnu pomoć.