Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

panika u srbiji

Masovne dojave o bombama u beogradskim školama

Autor: Hina

17.05.2023. 09:52
Masovne dojave o bombama u beogradskim školama

Foto: Davor Javorović/PIXSELLNa adrese više od 100 beogradskih škola u srijedu ujutro upućene su dojave o navodno postavljenim bombama, što je nakon nedavnog masovnog ubojstva u školi “Vladislav Ribnikar” izazvalo novo uznemirenje javnosti, policija pregledava škole, a prijepodnevna nastava je prekinuta.


Dojave su upućene školama u prigradskim naseljima Kotež, Grocka, Resnik, te u Novom Beogradu, Zemunu, na Banovom brdu, ali i središtu grada, gdje je roditelje učenika škole “Drinka Pavlović” dočekala poruka da ne dovode djecu, javili su beogradski mediji.


Iz Treće beogradske gimnazije, u koju je također stigla dojava o bombi, priopćeno je da će prijepodnevna smjena biti organizirana online, a popodnevna “u skladu sa situacijom”.
Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije (MUP) potvrdilo je agenciji FoNet da su “u više škola na teritoriju Beograda upućene dojave o bombama”. U tijeku je provjera koju provode pripadnici protudiverzijskih ekipa MUP-a Srbije, rečeno je u MUP-u.


Prekinuta nastava u nekim školama


Ministarstvo obrazovanja priopćilo je da su dojave stigle na e-mail adrese 78 osnovnih i 37 srednjih škola u beogradskim općinama. Kako se navodi u priopćenju, zbog sigurnosti učenika i zaposlenih nastava u prvoj smjeni je prekinuta do okončanja policijskog pregleda, dok su pojedine škole već pregledane i nastava u njima se odvija bez problema.


Dojave o postavljenim bombama dolaze dva tjedna nakon što je 3. svibnja u beogradskoj osnovnoj školi 13-godišnji učenik očevim pištoljem ubio osmero školskih kolega i zaštitara, a ranio šestero i nastavnicu. Jedna od ranjenih djevojčica preminula je 15. svibnja.


Dan kasnije u  tri sela kod Mladenovca 21-godišnjak je iz automatskog oružja i pištolja ubio osam, uglavnom mlađih osoba, a ranio 14. Obojica počinitelja su uhićena, ubojica iz Mladenovca je priznao zločin, a 13-godišnji učenik po zakonu ne može biti kazneno odgovoran. Uhićeni su i očevi obojice ubojica i određen im je pritvor.


U Srbiji je od 8. svibnja u tijeku akcija predaje nelegalnog oružja, bez dokaza o podrijetlu i bez kaznene odgovornosti, a do utorka navečer predano je otprilike 20.000 komada raznog oružja, te oko milijun komada streljiva različitog kalibra i minsko-eksplozivnih sredstava.


Akcija na poziv MUP-a traje do 8. lipnja nakon čega će, kako je najavio državni vrh, uslijediti pretresi kuća i stanova, uz stroge novčane i zatvorske kazne.