Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

BIVŠI AUSTRIJSKI KANCELAR

Kurzu osam mjeseci zatvora uvjetno zbog lažnih iskaza

Autor: Hina

23.02.2024. 21:00
Kurzu osam mjeseci zatvora uvjetno zbog lažnih iskaza

Foto: ReutersBivši austrijski kancelar Sebastian Kurz osuđen je na osam mjeseci zatvora uvjetno jer je davao lažne iskaze, objavio je u petak sud u Beču.


U obrazloženju presude navedeno je da je Kurz lažno svjedočio parlamentarnom odboru koji je provodio istragu.


Sud je objavio da dokazi pokazuju da je Kurz imao veći utjecaj na imenovanje nadzornog odbora državnog holdinga Öbag nego što je priznao pred parlamentarnim odborom za istragu afere Ibiza.
Kurz, kancelar od 2017. do 2019. pa od 2020. do 2021.,  rekao je odboru 2020. da je bio upoznat s događajima, ali da nije aktivno intervenirao.


U slučaju imenovanja bivšeg Kurzova suradnika Thomasa Schmida za šefa Öbaga, sudac je bivšeg kancelara oslobodio optužbi za lažno svjedočenje.


Tridesetsedmogodišnji Kurz cijelo vrijeme je tvrdio da je nevin. Povukao se iz politike krajem 2021., a sad je poduzetnik.


Vodio je koaliciju konzervativne stranke ÖVP-a i krajnje desne Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) od 2017. do 2019. Potom je bio na čelu saveza ÖVP-a i Zelenih od 2020. do 2021.


Bivši kancelar suočava se s još jednim suđenjem u takozvanoj reklamnoj aferi, u kojoj su Kurz i njegov tim navodno naručivali lažne ankete i plaćali ih novcem poreznih obveznika.


Njegov tim optužen je za oglašavanje u raznim medijima u nadi da će se o njima povoljno izvještavati. Vodi se istraga protiv desetero osumnjičenih za kaznena djela podmićivanja, korupcije i pronevjere.