Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

obećali "protumjere"

Kremlj: Rusija će morati odgovoriti na ulazak Finske u NATO

Autor: Hina

04.04.2023. 13:27
Kremlj: Rusija će morati odgovoriti na ulazak Finske u NATO

Foto: PixabayKremlj je u utorak obećao poduzeti “protumjere” nakon što se NATO pridruži Finskoj, nazivajući širenje zapadnog saveza “sigurnosnim napadom” na Rusiju.


“Ovo je daljnje pogoršanje situacije. Proširenje NATO-a napad je na našu sigurnost i na ruske nacionalne interese”, rekao je novinarima glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.


“To nas prisiljava da poduzmemo protumjere”, nastavio je.
Rusija i Finska dijele granicu dugu 1300 km, a Moskva je već rekla da će pojačati vojne divizije stacionirane na zapadu i sjeverozapadu zemlje. Finska se službeno pridružuje vojnom savezu kasnije u utorak.


“Pažljivo ćemo pratiti što se događa u Finskoj, (…) što nam prijeti. U skladu s tim bit će poduzete mjere. Naša vojska će izvijestiti u dogledno vrijeme”, dodao je Peskov.


“Finska nikada nije bila antiruski raspoložena i nismo bili u sukobu” s njom, dodao je Peskov.


Njezino članstvo u NATO-u “može samo utjecati na prirodu naših odnosa”, jer je Savez “neprijateljska organizacija”.


Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio je u utorak da su pristupanje Finske vojnom savezu NATO-a i potez NATO-a da poveća vlastitu borbenu spremnost povećali rizik od sukoba.


Šojgu je također rekao da su neki bjeloruski vojni zrakoplovi sada sposobni nositi nuklearne bojeve glave i da su raketni sustavi Iskander prebačeni u Bjelorusiju. Oni se mogu koristiti za nošenje konvencionalnih ili nuklearnih projektila.