Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

RAT U UKRAJINI

Kremlj prijeti da će Ukrajinci patiti ako Europa pošalje tenkove

Autor: Hina

23.01.2023. 14:42
Kremlj prijeti da će Ukrajinci patiti ako Europa pošalje tenkove

Foto: PixabayKremlj je u ponedjeljak poručio da će ukrajinski narod patiti ako Zapad pošalje Kijevu tenkove. SAD i saveznici nisu na sastanku u Njemačkoj prošli tjedan uvjerili Berlin da dopusti slanje tenkova Leopard Ukrajini, što je ključni zahtjev Kijeva koji želi dati novi zamah borbi protiv ruskih snaga.


Berlin je rekao da će brzo dopustiti saveznicima da pošalju svoje Leoparde Ukrajini ako se postigne konsenzus, no čak i to nije izvjesno. Na pitanje o tome na dnevnom brifingu u ponedjeljak, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da podjele u Europi u vezi slanja tenkova Kijevu pokazuju da raste “nervoza” unutar NATO-a.


“Ali naravno da zemlje koje sudjeluju, izravno ili neizravno, u slanju oružja Ukrajini i podizanju njezine tehnološke razine snose odgovornost (za nastavak sukoba)”, dodao je.
“Bit je u tome da je ukrajinski narod taj koji će platiti cijenu za svu tu pseudo-potporu”, rekao je.


Ranije u ponedjeljak, poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da bi njegova zemlja mogla poslati tenkove Leopard Ukrajini u sklopu koalicije zemalja i bez njemačkog dopuštenja.


Njemačka neće stajati na putu ako Poljska pošalje svoje tenkove Leopard 2 Ukrajini, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u nedjelju u intervjuu za francuski televizijski kanal LCI.