Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Božić u Sandringhamu

Kralj Karlo obratio se narodu: "Počinjemo vjerovati tek kada imamo brige i probleme."

Autor: Hina

25.12.2022. 21:00
Kralj Karlo obratio se narodu:

Foto: ReutersBritanski kralj Karlo odao je počast pokojnoj majci, kraljici Elizabeti, u svome prvom božićnom obraćanju narodu otkad je postao kralj, te je govorio o svojoj vjeri u čovječanstvo u “doba velikih briga i nevolja”.


Karlo je kazao da “svim srcem” dijeli majčinu vjeru u Boga i ljude. Govorio je u kapeli svetog Jurja, posljednjem počivalištu pokojne kraljice, mjestu s kojega je i ona 1999. poslala božićnu poruku.


“To je vjera u sposobnost svakog pojedinca da se s prema drugima odnosi s dobrotom i suosjećanjem te da osvjetljava svijet oko sebe”, kazao je Karlo.
“U doba velikih briga i nevolja, bilo zbog rata, gladi i prirodnih katastrofa, ili zbog plaćanja računa i brige oko hrane i topline za obitelj, vidimo ju u ljudskoj dobroti.”


Kralj je govor održao na kraju još jedne kaotične godine za Ujedinjeno kraljevstvo, nakon godina koronavirusa i Brexita.


2022. Ujedinjeno Kraljevstvo promijenilo je troje premijera u dva mjeseca a sad se suočava s ekonomskom krizom koja je mnoge natjerala da se obrate bankama hrane i dobrotvornim ustanovama.


Karlo III, koji je na prijestolje došao u rujnu nakon smrti svoje majke, koja je vladala rekordnih 70 godina, odao je počast dobrotvorima u svome govoru, a u televizijskom prijenosu prikazani su i radnici u bankama hrane, kao i zaposlenici bolnica te spasioci i njegovatelji.


74-godišnji vladar, koji također nosi i titulu “Branitelja vjere” u službi Vrhovnog guvernera engleske crkve, kazao je kako su se “naše crkve, sinagoge, džamije, hramovi i gurdvare” (hramovi Sikhizma) ujedinili kako bi nahranili gladne.


Kralj, koji je izazivao kontroverze dok je bio princ zbog iznošenja čvrstih stavova o raznim problemima kao što je okoliš, već je kazao da će, kao vladar, rjeđe javno iznositi svoja mišljenja.


Njegova poruka u nedjelju, koju je poslao stojeći ispred božićnog drvca posljednja je u nizu tradicionalnih sezonskih poruka koje se šalju od 1932., kad je kralj Đorđe V održao govor putem radija.