Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Vlast u BiH

Konaković tvrdi da uspostava vlasti nije ugrožena

Autor: Hina

01.02.2023. 18:52
Konaković tvrdi da uspostava vlasti nije ugrožena

Foto: PixsellMinistar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković ustvrdio je u srijedu kao je bošnjačko-građanski blok, koji je dio nove vlasti u toj zemlji, stabilan te da manje trzavice neće dovesti u pitanje dovršetak procesa uspostave vlasti u zemlji.


“Vlada Federacije BiH bit će vrlo brzo formirana”, kazao je Konaković novinarima u Banjoj Luci nakon što se tamo sastao s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.


Konaković je čelnik stranke Narod i pravda (NiP), koja zajedno sa SDP-om i Našom strankom (NS) čini okosnicu “osmorke”, a te bi stranke zajedno s HDZ BiH trebale uspostaviti novu vladu Federacije BiH. Taj se proces zakomplicirao jer je SDP nezadovoljan odnosima u “osmorci”, a Stranka demokratske akcije (SDA) ima dovoljno glasova u klubu Bošnjaka u entitetskom Domu naroda da može nametnuti blokade uspostave izvršne vlasti.
Konaković tvrdi kako su sve to samo “male turbulencije” te da nije dovedena u pitanje većina koja će uskoro predložiti SDP-ova čelnika Nermina Nikšića za federalnog premijera.


Konaković i Dodik potrudili su se u srijedu poslati poruke kako dobro surađuju te kako su spremni raditi na postizanju dogovora o otvorenim pitanjima iako oko nekih ne treba očekivati punu suglasnost.


“Ta pitanja nećemo potencirati”, kazao je Dodik ističući kako RS neće promijeniti stajalište da BiH ne smije uvoditi sankcije Rusiji, niti mijenjati bezvizni režim s tom zemljom. Od početka ruske agresije na Ukrajinu Dodik iskazuje otvorene simpatije za režim Vladimira Putina i odbija prihvatiti pridruživanje sankcijama, na čemu pak inzistira Europska unija.


Konaković je potvrdio kako je odnos prema Rusiji problem za kojega u ovom trenutku ne vidi rješenje.


“Ja mislim da treba (uvoditi sankcije), a Dodik da ne treba. Tu se razlikujemo i to vam otvoreno kažemo”, izjavio je Konaković.


On je istaknuo kako mu je kao ministru vanjskih poslova prioritet poboljšati odnose sa susjednim državama pa je najavio da će stoga idućih dana posjetiti Zagreb, Beograd i Podgoricu.