Četvrtak, 28. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

POLITIKA NULTE TOLERANCIJE

Kina ukida obvezu karantene za putnike koji ulaze u zemlju

Autor: Hina

26.12.2022. 20:33
Kina ukida obvezu karantene za putnike koji ulaze u zemlju

Foto: Reuters



Kina će  8. siječnja ukinuti obvezu karantene za putnike koji ulaze u Kinu, priopćila je u ponedjeljak Nacionalna zdravstvena komisija, što predstavlja velik korak prema ublažavanju ograničenja na njezinim granicama, uglavnom zatvorenih od 2020. godine.


Kineski odgovor na covid-19 ublažit će se na kategoriju B sa sadašnje najviše kategorije A, priopćile su zdravstvene vlasti pošto je bolest postala manje virulentna i postupno će evoluirati u uobičajenu respiratornu infekciju.


Tri godine mjera nulte tolerancije – od zatvorenih granica do čestih zatvaranja – naštetile su kineskom gospodarstvu i potaknule u studenom najveću demonstraciju javnog nezadovoljstva od 2012. godine kad je predsjednik Xi Jinping preuzeo vlast.




Kina je ovaj mjesec napravila nagli zaokret u svojoj politici i ukinula ograničenja protiv covida-19 pa se sada bolnice diljem zemlje bore s valom infekcija.


Ostali su na snazi strogi zahtjevi za putnike koji ulaze u Kinu, uključujući pet dana obvezne karantene u ustanovi pod nadzorom vlade i još tri dana izolacije kod kuće.


To ograničenje, kao i ono o broju putnika na međunarodnim letovima bit će uklonjeno 8. siječnja. Međutim, putnici koji ulaze u Kinu morat će se podvrgnuti PCR testiranju 48 sati prije polaska, najavile su zdravstvene vlasti.


Pojednostavit će se aranžmani za dolazak stranaca u Kinu, primjerice radi poslovanja, kao i potrebne vize, priopćili su.


Ulazak i izlazak putnika u morskim i kopnenim lukama postupno će se obnoviti, dok će odlazna putovanja kineskih državljana biti obnovljena “na uredan način”, dodali su.


Kina od siječnja 2020. klasificira covid-19 kao zaraznu bolest kategorije B, ali je upravljala njome prema protokolima kategorije A koji pokrivaju bolesti poput bubonske kuge i kolere, dajući lokalnim vlastima ovlasti da odrede karantenu pacijentima, njihovim bliskim kontaktima i zatvore regije.


Dok Kina ublažava način upravljanja koronavirusom, Nacionalna zdravstvena komisija objavila je da će se ojačati protokoli za prevenciju i kontrolu epidemije u ključnim institucijama poput ustanova za starije osobe.


Kina će dodatno povećati stopu cijepljenja među starijim osobama i promicati druge doze među osobama s visokim rizikom od razvoja težeg oboljenja.


Kina je posljednja velika zemlja koja je počela tretirati covid-19 kao endemski. Kineske mjere obuzdavanja covida-19 dovele su gospodarstvo vrijedno 17 bilijuna dolara na najnižu stopu rasta u gotovo pola stoljeća, što je poremetilo globalne opskrbne lance i trgovinu.