ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

RAT U UKRAJINI

Kijev objavio kako je protuofenziva postigla prve skromne uspjehe

Autor: Hina

12.06.2023. 10:00
Kijev objavio kako je protuofenziva postigla prve skromne uspjehe

Foto: ReutersUkrajinsko vrhovno vojno zapovjedništvo priopćilo je u ponedjeljak da su njegove snage sudjelovale u teškim borbama na prvim točkama fronte, dan nakon što je Kijev objavio da je postigao prve skromne uspjehe u povratu teritorija od Rusije u sklopu svoje protuofenzive.


Nekih 25 borbi odigralo se tijekom proteklog dana u blizini istočnog grada Bakhmuta, te južnije u blizini Avdiivke i Marjinke, sve u regiji Donjeck, ali i blizu Bilohorivke u regiji Lugansk, objavio je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga.


Ukrajina je u nedjelju objavila da su njezine trupe napredovale prema tri sela u Donjecku: Blagodatne, Neskučne i Makarivke.
Tvrdnje se nisu mogle neovisno provjeriti, a ruski dužnosnici nisu odmah komentirali. Neki istaknuti ruski vojni blogeri naveli su da su se vodile borbe za Makarivku dok su ukrajinske snage zauzimale Blagodatne i Neskučne.


Obje strane su rekle da su njihove snage nanijele velike gubitke u ljudstvu i opremi svojim protivnicima tijekom prošlog tjedna kada je ukrajinska protuofenziva počela dobivati oblik.


Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak da Ukrajina nije uspjela probiti rusku obranu, dok je njegovo ministarstvo obrane priopćilo da je uništilo nekoliko glavnih borbenih tenkova Leopard i drugu opremu koju je Ukrajina dobila od Zapada.


Dok je prošli tjedan uglavnom šutjela o svojoj protuofenzivi, ukrajinska vojska izvještava o svakodnevnim uspjesima na bojnom polju.


“Tijekom prošlog tjedna u smjeru Bakhmuta, ruski okupatori pretrpjeli su značajne gubitke”, objavio je Glavni stožer u ponedjeljak.


Guverner regije Donjeck u Ukrajini objavio je da je u nedjelju jedan civil ubijen, a dva su ranjena u ruskoj vatri u regiji Avdiivka.


Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov kazao je da Kijev želi razgovarati o detaljima “zrakoplovne koalicije” sa svojim saveznicima na sljedećem sastanku Ukrajinske obrambene kontaktne skupine 15. lipnja u Bruxellesu.


Zelenskij je dugo pozivao na slanje borbenih zrakoplova F-16 američke proizvodnje, rekavši da bi njihova nabava s ukrajinskim pilotima bila siguran signal iz svijeta da će ruska invazija završiti porazom.


“U ovoj fazi govorimo o obuci pilota… i naših tehničara i inženjera”, rekao je Reznikov, a prenosi ukrajinski Vojni medijski centar.