Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

KONFERENCIJA NATO-A

Još nema dogovora oko slanja njemačkih tenkova u Ukrajinu

Autor: Hina

20.01.2023. 21:32
Još nema dogovora oko slanja njemačkih tenkova u Ukrajinu

Foto: ReutersGlavni zapovjednik američke vojske kazao je u petak u Ramsteinu kako će Ukrajini biti teško ove godine izbaciti sve ruske snage, a Njemačka je rekla da će brzo djelovati kako bi saveznicima omogućila transfer tenkova Leopard ako se o tome uspostavi konsenzus.


Govoreći na kraju okupljanja ministara obrane i glavnih zapovjednika vojske zemalja članica NATO-a u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, načelnik združenog stožera američke vojske Mark Milley kazao je da će Ukrajini ove godine biti teško izbaciti sve ruske snage.


“S vojnog će stajališta ove godine biti vrlo teško izbaciti sve ruske snage iz svih dijelova Ukrajine pod ruskom okupacijom”, istaknuo je Milley.


Iako je nužno na vrijeme opremiti Ukrajinu za proljeće kada će se nastaviti borbe u punom intenzitetu, Ukrajina je dobro opremljena čak i bez Leoparda, kazao je američki ministar obrane Lloyd Austin.
“Ukrajina ne ovisi o jednoj platformi”, rekao je.
On je kazao da je Njemačka pouzdan saveznik i da će nastaviti obnašati vodstvo, unatoč tome što Berlin još nije odobrio prebacivanje svojih tenkova u Ukrajinu.


“Oni su pouzdan saveznik, takvi su već jako, jako dugo i ja doista vjerujem da će i dalje biti pouzdan saveznik.”


Njemačka je pod velikim pritiskom saveznika da dopusti slanje tenkova. Leopard se smatra idealnim jer ga posjeduju mnoge zemlje, što znači da bi mogle podijeliti teret opremanja Ukrajine.


Berlin tek treba dati dopuštenje saveznicima koji posjeduju Leopard poput Poljske ili Finske da pošalju tenkove Ukrajini. Međutim, kaže da još nije primio formalni zahtjev od zemalja koje su iskazale želju da pošalju tenkove Ukrajini.


Kancelar Olaf Scholz inzistira na tome da će Njemačka djelovati samo u dogovoru sa saveznicima, što je stav koji ponavlja i novi ministar obrane Boris Pistorius.


“Postoje dobri razlozi za isporuke (tenkova), a postoje i dobri razlozi protiv. S obzirom na cjelokupnu situaciju rata koji traje već gotovo godinu dana, moraju se vrlo pažljivo odvagnuti sve prednosti i mane”, rekao je Scholz.


“Jasno je da nema jedinstvenog stava. Dojam, koji se povremeno stvara, da postoji oformljena koalicija i da Njemačka stoji na putu je pogrešan”, dodao je.


Scholz kaže da će Njemačka početi pripremati tenkove kako bi bili spremni za isporuku, ako se saveznici o tome dogovori.


Nije jasno protivi li se tom potezu još koja zemlja osim Njemačke. Od početka rata Scholzova vlada je u više navrata izrazila oprez oko slanja Kijevu sve naprednijih sustava oružja, ali ih je na kraju ipak isporučivala.


Ukrajina pravi veliki pritisak na Njemačku u vezi s isporukom Leoparda. Ali s obzirom na to da je to oružje razvijeno u Njemačkoj, njime se ne može trgovati, odnosno zemlja koja ga posjeduje ne može ga ustupiti nekog drugoj zemlji – bez njemačkog odobrenja, piše Deutsche Welle.


Neke države, kao što su Poljska i Finska, već su signalizirale da bi Leoparde odmah isporučile Ukrajini. Međutim, konačna odluka o tome hoće li Ukrajina dobiti Leoparde, znat će se vjerojatno poslije susreta Kontaktne skupine za pomoć Ukrajini koji se ovog petka (20. siječnja) održava u najvećoj američkoj vojnoj bazi u Europi – u Ramsteinu.


Leopard 2


Aktualna verzija ovog borbenog tenka je „Leopard 2 A7″. Isporučuje se od 2014.


Njemački proizvođač Krauss-Maffei Wegmann proizveo je više od 3.500 tenkova Leopard 2 od početka proizvodnje 1978. Njegovo glavno oružje je top glatke cijevi od 120 mm. Prema Bundeswehru, to znači da ciljevi na udaljenosti od nekoliko kilometara mogu biti pogođeni dok stoje ili se kreću.


Njegov maksimalni domet je pet kilometara. Prema Bundeswehru, prednosti Leoparda leže u kombinaciji vatrene moći, oklopne zaštite i mobilnosti. Brz je i može doseći brzinu i do 70 km na sat. Ima relativno štedljiv motor na dizel.


Osim Njemačke, koristi ga još najmanje 14 zemalja u različitim prilagođenim varijantama. Evo pregleda, na osnovi dostupnih informacija, o tome tko ima i koliko, a tko nema Leoparde. Sve naveden zemlje su članice NATO-a – osim Finske.


Njemačka


Njemačka ima oko 320 najnovijih modela Leoparda, ali se točan broj čuva u tajnosti. Bundeswehr je povukao iz upotrebe svoje starije tenkove tipa Leopard ili ih predao drugim zemljama. To uključuje modele tipa 2A4, ali i Leopard 1.


Turska


Tursko ministarstvo obrane ne daje izjave o tome kakvo naoružanje i koliko komada ima. Prema podacima Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS), Turska ima ukupno 713 Leoparda – 316 Leoparda 2A4, 170 Leoparda 1A4 i 227 Leoparda 1A3.


Turska ima ukupno 3022 borbena tenka, najviše od svih članica NATO-a u Europi (Global Firepower, gfp).


Grčka


Grčka ima 853 tenkova tipa Leopard: 170 2HEL, 183 starijih tipa 2A4 i 500 tipa 1A5 iz prethodne generacije Leoparda. Grčka ima i drugih vrsta borbenih tenkova – ukupno 1243 (gfp).


Poljska


Prema poljskom Ministarstvu obrane, Poljska ima 247 Leoparda u verzijama 2A4 i 2A5 i u moderniziranoj verziji PL. Poljska želi isporučiti Leoparde Ukrajini. Poljska inače ima ukupno 863 borbena tenka (gfp).


Španjolska


Španjolska posjeduje 347 tenkova Leopard. Od toga 108 starije varijante 2A4, a 239 Leoparda tipa 2A6. Međutim, neki tenkovi nisu u funkciji, pa ih Španjolska neće isporučiti Ukrajini.


Finska


Finska nije članica NATO-a. Prema podacima finskog zapovjedništva ta zemlja ima oko 200 tenkova Leopard 2. Finska je signalizirala da bi mogla isporučiti više komada Leoparda Ukrajini.


Švedska


Iz Švedske nema informacija o broju Leoparda. Međutim, smatra se sigurnim da Švedska ima više od 100 tenkova tipa Leopard.


Norveška


Prema podacima Ministarstva obrane, Norveška je 2001. od Nizozemske kupila 52 Leoparda 2A4. Neki od njih su u upotrebi, drugi se koriste za rezervne dijelova ili su rashodovani. Ministarstvo nije priopćilo koliko je točno tenkova u funkciji.


Mađarska


Prema medijima Mađarska je 2020. iznajmila 12 tenkova Leopard 2A4 od proizvođača Krauss-Maffei za potrebe obuke. Pored toga, ove godine stižu 44 nova Leopard 2A7. Isporuka Ukrajini je malo vjerojatna zbog dobrih odnosa premijera Viktora Orbana i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Mađarska je 2022. imala ukupno 176 borbenih tenkova različitih vrsta (gfp).


Portugal


Portugalsko ministarstvo obrane nije dalo nikakve informacije o broju Leoparda. Prema izvještajima medija, portugalske oružane snage imaju u upotrebi 37 Leoparda 2A6.


Nizozemska


Nizozemska je od Njemačke iznajmila 18 tenkova Leopard 2A6. Oni su dio njemačko-nizozemskog tenkovskog bataljuna i stacionirani su u Bergen-Hohneu na sjeveru Njemačke.


Danska


Danska ne daje informacije o tome koliko ima Leoparda. Prema vojnim informacijama, u rujnu je prvi put u međunarodnu misiju u Estoniju poslano 14 Leoparda.


Češka


Češka posjeduje samo jedan Leopard. To je jedan od 14 Leoparda 2A4 koje je Njemačka Češkoj stavila na raspolaganje u sklopu takozvane kružne razmjene, u koju pripadaju oklopna vozila Büffel. Premijer Petr Fiala nedavno je naglasio da Češka ne može više isporučivati vojnu tehniku. Češka je po podacima za 2022. imala ukupno 116 borbenih tenkova (gfp).


Slovačka


Slovačka ima jedan Leopard. Do kraja 2023. trebala bi ih ukupno imati 15 u sklopu kružne razmjene. Vjerojatno nijedan od njih neće biti isporučen Ukrajini. Slovačka ima ukupno 20 borbenih tenkova (gfp) .


Članice NATO u Europi koje nemaju Leopard


U zagradi je broj borbenih tenkova koje su države imale prema informacijama Global Firepowera (gfp) za 2022. godinu.


Albanija, Belgija, Bugarska (410), Crna Gora, Hrvatska (72), Cipar, Estonija, Francuska (406), Island, Italija (200), Letonija, Litva, Luksemburg, Rumunjska (451), Slovenija (44), Sjeverna Makedonija (10) i Ujedinjeno Kraljevstvo (227).


Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg pozdravio je u petak najavu novih isporuka oružja Ukrajini i rekao će se rasprava o slanju njemačkih tenkova nastaviti.


Stoltenberg je na marginama konferencije o Ukrajini u američkoj vojnoj bazi blizu njemačkog grada Ramsteina rekao da očekuje daljnji razvoj u raspravi o mogućem slanju njemačkih tenkova Leopard 2 Ukrajini. Činjenica da se Ukrajinu sada opskrbljuje stotinama novih oklopnih vozila, borbenim vozilima pješaštva i tenkovima, mnogo joj znači, rekao je Stoltenberg novinarima.


Podrška neće Ukrajincima samo omogućiti da se brane od novih ruskih ofenziva, već i da pokreću vlastite ofenzive kako bi vratili kontrolu nad svojim teritorijem, kazao je.


Stoltenberg je na pitanje šteti li Njemačka Europskoj uniji time što dosad nije poslala tenkove Leopard 2 odgovorio da će se “rasprave nastaviti”.


Dodao je da od se početka rata neprestano mijenja vrsta podrške koju države pružaju. Glavni tajnik je također rekao da je Njemačka jedna od saveznica koja pruža najviše potpore Ukrajini.


“Topništvo, streljivo, sustavi protuzračne obrane i sada također borbena vozila pješaštva Marder: Njemačka zaista predvodi u podršci za Ukrajinu u mnogim, mnogim područjima”, istaknuo je Stoltenberg.


Šef Vojnog odbora NATO-a admiral Rob Bauer je u petak rekao da bilu kakvu odluku da se Ukrajini pošalju tenkovi mora donijeti svaka država pojedinačno.


“To je suverena odluka suverene države, što Njemačka jest. Važno je da Ukrajina pobijedi u ovom ratu. Moramo ozbiljno sagledati što je Ukrajini potrebno i dati im što traže ako je moguće”, rekao je Bauer na tiskovnoj konferenciji u Lisabonu, dodavši da se to mora učiniti pravovremeno.