Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

KRISTALINA GEORGIEVA

Izvršna direktorica MMF-a tvrdi da će SAD ove godine izbjeći ulazak u recesiju

Autor: Hina

13.01.2023. 09:27
Izvršna direktorica MMF-a tvrdi da će SAD ove godine izbjeći ulazak u recesiju

Foto: ReutersIzvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva izjavila je u četvrtak da je sve više dokaza da će SAD izbjeći recesiju ove godine te da će postići “lagano prizemljenje” svog gospodarstva.


Georgieva je kazala novinarima da američko tržište rada ostaje otporno, a potražnja potrošača snažna unatoč podizanju kamatnih stopa kako bi se suzbila inflacija.


Rekla je i da dolazi do zdravog pomaka s prekomjerne kupnje robe koja je poticala rast cijena, natrag prema potražnji za uslugama, a u gospodarstvu je bilo više diverzificiranih izvora rasta.
“To daje neke argumente za očekivanje da će SAD izbjeći pad u recesiju. Ustvari, rekla bih da čak i ako bude u tehničkoj recesiji, ona će biti vrlo blaga”, istaknula je Georgieva na svom prvom brifingu s novinarima u 2023. godini.


Napomenula je da su najave recesije obično predmet intenzivne rasprave te istaknula da ona naginje scenariju “mekog prizemljenja” za SAD-u.


MMF je u listopadu prognozirao rast američkog BDP-a u 2023. od jedan posto, a svoju će projekciju ažurirati ovog mjeseca. Svjetska banka je u utorak prognozirala rast SAD-a od 0,5 posto u ovoj godini.