Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

OKRUTNO I NEČOVJEČNO

Izraelski vojnici vozilom prelaze preko tijela Palestinca kojeg su ubili

Autor: Hina

10.01.2024. 14:47
Izraelski vojnici vozilom prelaze preko tijela Palestinca kojeg su ubili

Foto: ReutersSnimka sigurnosne kamere ispred kuće u gradu Tulkarmu na Zapadnoj obali prikazuje kako izraelski vojnici u vozilu više puta prelaze preko tijela Palestinca kojeg su ustrijelili za vrijeme racije.


Izrael nije odmah komentirao snimku, koja se pojavila nakon što je izraelska granična policija u ponedjeljak rekla da su njezini komandosi izveli raciju u Tulkaremu da uhite traženog militanta te da su ubili trojicu naoružanih ljudi u sukobu.


Snimka od ponedjeljka pokazuje kako izraelske sigurnosne snage prilaze kući po noći i pucaju na skupinu mladića, od kojih je najmanje jedan naoružan, nakon što su istrčali iz kuće na ulicu. Dvojicu su pogodili na ulici i ondje su ostali ležati, a snimka iz drugog kuta pokazuje da je pogođen i treći čovjek.
Na snimci se vidi kako vozilo izraelskih snaga sigurnosti dolazi do dva tijela na tlu i prelazi preko jednog od njih, u jednom trenutku zaustavljajući se na čovjekovim nogama. Snimke koje su očito snimljene kasnije pokazuju da je jedno tijelo očito pomaknuto na stranu ceste dok drugo vozilo prelazi preko drugog tijela i zatim još dvaput manevrira preko njega.


Upitan o snimci, glasnogovornik granične policije uputio je Reuters na ured glasnogovornika izraelske vojske, koji nije odmah komentirao.


Snimka istog prizora, ali s druge kamere, očito snimljena nekoliko trenutaka ranije, prikazuje nekoliko Palestinaca kako trče iz kuće, pri čemu jedan pruža pušku drugome, koji je odmah upucan.


Na snimci se vide dvojica muškaraca na ulici iz drugog ugla, kao i treći muškarac koji leži na prilazu kuće.


Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je priopćenje u kojemu osuđuje incident za koji kaže da odražava “kulturu mržnje i ekstremizma”.


Brigade Tulkarm, naoružana militantna skupina povezana s Fatahom, koji vodi međunarodno priznatu Palestinsku samoupravu, tvrdi da je jedan od Palestinaca ubijenih u ponedjeljak njihov pripadnik.


Tulkarm, lokacija jednog od glavnih prijelaza između Zapadne obale i Izraela, meta je opetovanih racija izraelskih sigurnosnih snaga nakon napada Hamasa, koji upravlja Gazom, 7. listopada na Izrael.