Srijeda, 27. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Novi prosvjedi

Policija nasilno ugušila "antidemokratske" prosvjede u Izraelu

Autor: Hina

01.03.2023. 23:07
Policija nasilno ugušila

Foto: ReutersU srijedu su u Tel Avivu izbili sukobi policije i prosvjednika protiv pravosudne reforme koju vlada želi provesti, a oni ju ocjenjuju antidemokratskom dok su dva sporna zakonska nacrta u parlamentu prošla prvo čitanje.


Na prosvjedima u srijedu u Tel Avivu protiv reforme, na kojima je prekinut promet na nekoliko prometnica, policija je upotrijebila vodene topove i šok bombe, javlja AFP.


Mnoštvo je pokušala rastjerati i policija na konjima. Policija je u priopćenju navela da je uhitila 39 ljudi zbog ometanja javnog reda.
Jedanaestero ozlijeđenih prosvjednika primljeni su u bolnicu Ichilov u Tel Avivu, rekao je za AFP glasnogovornik te ustanove.


“Ovdje sam radi demokracije, ljudskih prava i pravde”, rekao je Johann Kanal, 39-godišnji sudionik prosvjeda.


“Pravo na prosvjede nije pravo na blokadu zemlje”, reagirao je u srijedu navečer premijer Benjamin Netanyahu na tiskovnoj konferenciji u Jeruzalemu.


Prosvjednici su, rekao je, prešli “crvenu crtu”. “Suverena zemlja ne može trpjeti anarhiju”, dodao je.


Ranije u srijedu pružio je potporu policajcima.


Novi prosvjedi se događaju u času kada je izraelski parlament (Kneset) na plenarnoj sjednici istog dana odobrio u prvom čitanju novi zakon u okviru pravosudne reforme koju je početkom siječnja najavila vlada koju je Benjamin Netanyahu sastavio u prosincu s krajnjom desnicom i sa židovskim ultraortodoksnim strankama.


Za nacrt zakona kojim bi se ograničila mogućnost premijerova opoziva glasala su 62 zastupnika, a 20 je bilo protiv u parlamentu sa 120 mjesta.


Opoziv će po tom nacrtu biti moguć tek ako za njega glasa barem 90 zastupnika i samo u slučaju premijerove fizičke i psihičke nesposobnosti.