Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Primirje je prošlost

Izrael pokrenuo golemi val napada na ciljeve u južnom dijelu Gaze

Autor: Hina

02.12.2023. 12:49
Izrael pokrenuo golemi val napada na ciljeve u južnom dijelu Gaze

Foto: ReutersPrema medijskim izvješćima, izraelska je vojska tijekom noći pokrenula golemi val napada na mete islamističkog Hamasa i drugih terorističkih skupina u južnom dijelu Pojasa Gaze. Times of Israel izvijestio je rano u subotu o “opsežnim kopnenim bitkama” oko grada Khan Younis u južnom dijelu zatvorenog područja. IDF je rekao da su neki od čelnika Hamasa bili u tom području.


Times of Israel također je izvijestio, citirajući stanovnike Pojasa Gaze, da je izraelska vojska bacila letke u Khan Younis pozivajući stanovnike da pobjegnu u Rafah na jugu, jer je to područje opasno. Napadi IDF-a zabilježeni su i na Rafah.


Borbe između Izraela i Hamasa nastavljene su u petak nakon jednotjednog prekida vatre. Izrael je rekao da je Hamas prekršio uvjete sporazuma ispaljivanjem raketa prema njegovom teritoriju. Sirene su se nastavile oglašavati u južnim izraelskim zajednicama u blizini Gaze u petak poslijepodne.
Visoki član pokreta Hamas, Halil al-Haja, optužio je u petak Izrael za odbijanje nekoliko “inicijativa i prijedloga” za produljenje pauze u borbama u Gazi u intervjuu za televizijsku kuću Al Jazeera.


Al-Haja je tvrdio da su pregovori prekinuti iz niza razloga, uključujući i zato što je Izrael odbio primiti tijela “nekoliko” talaca za koje je Hamas rekao da su ubijeni u izraelskoj vojnoj kampanji u Gazi.


Izrael i Hamas prvotno su pristali na četverodnevno primirje, koje je započelo 24. studenoga. Stanka je potom produžena do petka ujutro.