Srijeda, 19. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

Premijer Benjamin Netanyahu

Izrael formirao ratnu vladu nacionalnog jedinstva, žele iskorijeniti Hamas iz Gaze

Autor: Hina

11.10.2023. 18:52
Izrael formirao ratnu vladu nacionalnog jedinstva, žele iskorijeniti Hamas iz Gaze

Foto: ReutersIzrael je u srijedu formirao vladu nacionalnog jedinstva dok napada Gazu kako bi iskorijenio Hamas i raspoređuje snage sjeverno od gusto naseljene palestinske enklave, gdje su militanti rekli da se još bore nakon svojeg prekograničnog napada.


Premijer Benjamin Netanyahu pristao je formirati ratnu vladu s bivšim ministrom obrane i čelnikom centrističke oporbene stranke Bennyjem Gantzom i u potpunosti se usredotočiti na sukob, stoji u zajedničkom priopćenju s Gantzovom strankom.


Broj poginulih u Izraelu popeo se na 1200 s više od 2700 ranjenih, priopćila je izraelska vojska, u višesatnom divljanju militanata nakon što su u subotu probili graničnu ogradu koja okružuje Gazu. Brigade Al Kasam, vojno krilo Hamasa, priopćile su u srijedu da se još uvijek bore unutar Izraela.
Izrael je rasporedio tenkove i oklopna vozila sjeverno od Gaze gdje se vode sukobi, ali nije komentirao tvrdnje Hamasa. U osvetničkim udarima na blokiranu enklavu ubijeno je 1.055 ljudi, a ranjeno 5.184, kažu palestinski dužnosnici. Ujedinjeni narodi rekli su da je među poginulima devetero djelatnika njihove agencije za izbjeglice.


Izrael je najavio brzu kaznu za najsmrtonosniji napad palestinskih militanata u njegovoj 75-godišnjoj povijesti, iza kojeg su ostala razbacana trupla na glazbenom festivalu i u kibucu.


Vojska je priopćila da su deseci njezinih borbenih zrakoplova tijekom noći pogodili više od 200 ciljeva u četvrti grada Gaze za koje je rekla da ih je Hamas koristio za pokretanje svojih napada.


Washington je rekao da razgovara s Izraelom i Egiptom o sigurnom prolazu za civile iz Gaze, kojoj je prekinuta opskrba strujom, vodom i hranom.


Ujedinjeni narodi priopćili su da je više od 180.000 stanovnika Gaze ostalo bez krova nad glavom, a mnogi su u gomilama na ulicama ili u školama.


Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je u izraelskim napadima uništeno više od 22.600 stambenih jedinica i 10 zdravstvenih ustanova te oštećeno 48 škola.