Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Izrael će poduzeti korake nakon palestinskog poziva Međunarodnom sudu pravde

Autor: Hina

06.01.2023. 21:03
Izrael će poduzeti korake nakon palestinskog poziva Međunarodnom sudu pravde

Foto: ReutersIzrael je rekao u petak da će odgovoriti na palestinska nastojanja da u desetljeća dugačak sukob uvuku Međunarodni sud pravde.


Mjere na koje se odlučila desničarska vlada premijera Benjamina Netanyahua uključuju korištenje palestinskog novca za kompenzaciju žrtvama palestinskih militantnih napada i nametanje moratorija na palestinsku izgradnju u nekim područjima Zapadne obale koja je pod izraelskom okupacijom.


To je “odgovor na odluku Palestinske samouprave o pokretanju političkog i pravnog rata protiv države Izrael”, rekao je Netanyahuov ured.
Prošli tjedan, nakon poziva Palestinaca, Opća skupština Ujedinjenih naroda zatražila je od Međunarodnog suda u Hagu da iznese mišljenje o pravnim posljedicama 55-godišnje izraelske okupacije palestinskih teritorija. Izrael je zauzeo Zapadnu obalu, Gazu i Istočni Jeruzalem – područja koja Palestinci žele za svoju državu – u Bliskoistočnom ratu 1967. godine.


Povukao se iz Gaze 2005. godine, no, uz susjedni Egipat, kontrolira granice enklave. Palestinske vlasti imaju ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali, prema privremenim mirovnim sporazumima iz 1990-ih.


Međunarodni sud (ICJ) najviši je sud UN-a koji se bavi prijeporima između država. Njegove odluke su pravno obvezujuće iako sud nema moć da nametne njihovu provedbu.