Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

Lavrov zaprijetio EU

Izgubili su Rusiju, postupat ćemo s njima oštro ako bude potrebno’

Autor: Hina

04.04.2023. 08:31
Izgubili su Rusiju, postupat ćemo s njima oštro ako bude potrebno’

Foto: ReutersZapad pokušava zabiti klin između Rusije i Kine govorenjem o neravnopravnom odnosu i ovisnosti Moskve o Pekingu, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu objavljenom u utorak.


Lavrov je za ruski portal Argumenti i fakti istaknuo da su tvrdnje o neravnopravnom odnosu između Moskve i Pekinga “neprijateljske zemlje općenito preuveličavale” već dugo vremena.


“Vidimo ovo kao pokušaj da se baci sjena na naše uspjehe, da se zabije klin u prijateljstvo između Moskve i Pekinga”, dodao je.
Šef ruske diplomacije poručio je da su razgovori između ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Xi Jinpinga pokrenuli “strateško partnerstvo” između Moskve i Pekinga izvan “isključivog bilateralnog konteksta”.


“Naravno da imamo osjećaj zajedništva i spremnosti da stanemo rame uz rame u obranu temeljnih interesa svakoga od nas”, rekao je Lavrov za Argumenti i fakti.


Kina i Rusija potpisale su sporazum o partnerstvu “bez ograničenja” početkom 2022., samo nekoliko tjedana prije početka ruske invazije na Ukrajinu.


Lavrov je također rekao da neprijateljski stav Europske unije prema Moskvi znači da je “izgubila” Rusiju, dok Moskva namjerava postupati oštro s Europskom unijom ako to bude potrebno.


“Kao odgovor na neprijateljske korake, djelovat ćemo oštro ako bude potrebno na temelju nacionalnih interesa Rusije te načela reciprociteta prihvaćenih u diplomatskoj praksi”, istaknuo je Lavrov.