Subota, 3. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

TEŠKE BORBE

Ima li proljetna ukrajinska verzija “Oluje” šansi? Analitičari: ‘Jedna stvar bit će ključna za pobjedu’

Autor: Hina

05.03.2023. 14:44
Ima li proljetna ukrajinska verzija “Oluje” šansi? Analitičari: ‘Jedna stvar bit će ključna za pobjedu’

Foto: ReutersRuske snage u nedjelju su nastavile s opsadom grada Bahmuta, epicentra rata u istočnoj Ukrajini, priopćila je ukrajinska vojska tvrdeći da su odbijeni novi napadi.


U dnevnom izvješću ukrajinski glavni stožer naveo je da je “više od 130 neprijateljskih napada” spriječeno tijekom posljednja 24 sata, u nekoliko sektora bojišta, posebno u Kupjansku, Bahmutu i Avdijvki.


“Neprijatelj nastavlja svoje pokušaje da opkoli grad Bahmut”, navodi se bez dodatnih detalja.
Napadnuta su sela sjeverno i zapadno od Bahmuta, rekao je u subotu za CNN Serhij Čerevatji, glasnogovornik Istočne skupine ukrajinskih oružanih snaga.


Ranije tog dana rekao je da je situacija u Bahmutu “teška, ali pod kontrolom”. Bitka za Bahmut traje od ljeta. Grad je postao simbol jer je već mjesecima u središtu borbi Rusa i Ukrajinaca.


Paravojna skupina Wagner, na prvoj liniji u Bahmutu, u petak je objavila da je “praktično opkolila” grad i pozvala predsjednika Volodimira Zelenskog da naredi povlačenje svojih snaga.


Osvajanje Donbasa


“Bahmut je manji grad u Ukrajini ali je veliko prometno čvorište. Sad je postao točka na kojemu je došlo do zastoja. Jedini grad koji priječi rusko zauzimanje Donbasa u tom pravcu. Rusi na njemu pokazuju jake zube”, kazao je vojni analitičar general Željko Šiljeg danas u Studiju 4 HRT-a.


Naveo je kako postoje dvije žarišne točke – Kremina i Bahmut. Rusi su planirali zauzeti Ukrajinu za tri dana, a Bahmut se brani već 10 mjeseci. Smatra da Rusima sada preostaje rušenje Bahmuta i granatiranje civila u Sumiju, Harkivu, Zaporižju, Hersonu itd. Naglasio je kako Ukrajinci vrlo mudro, organizacijski i taktički iskorištavaju vrijeme do proljeća – zamarajući i trošeći ruske resurse, baš na Bahmutu.


Analitičar Marinko Ogorec komentirao je činjenicu da “nitko ne priča o pregovorima već o proljetnim ofenzivama”.


“Kad govorimo o cjelokupnoj situaciji zasad je status quo. Bahmut je pred padom, a kako će se to odraziti na daljnji tijek rata, vidjet ćemo. Svi najavljuju ofenzive, a kako će tko početi – opet ćemo vidjeti. Istina je samo to – da je istina odavno umrla. Ne možemo se pouzdati u ničije informacije”, kazao je Ogorec.


Komentirajući evidentnu blokadu i filtriranje informacija s jedne i druge strane, za razliku od Domovinskog rata tijekom kojega su strani novinari mogli doći na prvu crtu, u bolnice i gradove pod opsadom Ogorec je kazao: “Ovdje se istina prilagođava ratnim potrebama, svaka strana to radi”.nije”.


Naveo je da Ukrajinci primjenjuju “elastičnu obranu” kako bi trošili ruske resurse koji su u napadu. Većinu ključnih operacija na bojišnici s jedne i druge strane vode ili legionari ili plaćenici. Ruski Wagnerovci vode glavnu riječ u Bahmutu. U Mariupolju Ukrajinci su se oslanjali na Azov postrojbe i strane plaćenike.


Ključ pobjede


“Plaćenici su snaga koja nosi ovaj rat, naročito s ruske strane. Govorimo o situaciji da Rusi mobiliziraju puno zatvorenika. Kako i zašto se to radi – cijeli je niz politoloških i socioloških razloga. Ukrajinci u ovom sukobu gube kvalitetnu vojnu silu i najbolje potencijale. Rusi čuvaju snage, nakon što su se na početku rata debelo opekli”, kazao je Ogorec.


Odlučujući faktor za jedne i druge čini se vojna industrija koja može proizvesti dovoljno konvencionalnog streljiva. Rusi se oslanjaju na Iran, Sjevernu Koreju možda sutra na Kinu. Ukrajinci na SAD i Zapad. Međutim, smatra Šiljeg – nije tu ključ pobjede.


“Ključ pobjede je u odlučnosti i organizaciji Ukrajinaca da idu do konačne pobjede. Osam brigada dragovoljaca se raspoređuju u ofenzivne brigade. Radi se i o policiji. Mi ne znamo točan broj brigada oružanih snaga koje su već u ratu i koje se rotiraju na bojišnici”, kazao je.


Obojica sugovornika složila su se da su mirovni pregovori “miljama daleko” te da će rat trajati još jako dugo. Šiljeg je dodao kako na proljeće predviđa “ukrajinsku Oluju”, piše HRT.