Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

SUSRET S DIJASPOROM

Grlić Radman u Clevelandu: Hrvatska je otvorena za sve generacije iseljenika

Autor: Hina

25.09.2023. 21:50
Grlić Radman u Clevelandu: Hrvatska je otvorena za sve generacije iseljenika

Foto: TwitterHrvatska je otvorena za sve generacije iseljenika, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman Hrvatima u Clevelandu u kojem je boravio u nedjelju i ponedjeljak. Šef diplomacije u tom je gradu u saveznoj državi Ohio boravio povodom 129. obljetnice osnutka Hrvatske bratske zajednice te održavanja njene 26. Nacionalne konvencije, priopćeno je iz ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).


„Hrvatska bratska zajednica najstarija je hrvatska udruga našeg iseljeništva koja danas, kao i tijekom svojih 129 godina postojanja, predano radi na promicanju hrvatskog identiteta i Hrvatske, čuvajući i povezujući zajednicu Hrvata koje je život odveo u daleke krajeve svijeta“, rekao je ministar, pa dodao da će vlada nastaviti pružati potporu svim njenim projektima i osnaživati suradnju.


Grlić Radman je naglasio kako je Hrvatska otvorena za sve generacije iseljenika te podsjetio da je vlada 2020. inicirala promjenu zakona o hrvatskom državljanstvu kojim je svim potomcima hrvatskog naroda olakšano stjecanje državljanstva, stoji u priopćenju.
“Ispit hrvatskog jezika više nije dio uvjeta, već ono što je ključno je dokazivanje veza s domovinom jer hrvatski identitet se može njegovati na druge načine, kao što vi ovdje to činite kroz kulturno-umjetnička društva, te povezanost i suradnju s domovinom”, kazao je ministar.


Naglasio je nezamjenjivu ulogu iseljeništva tijekom Domovinskog rata te njihovu borbu za međunarodno priznanje Hrvatske, kao i na pomoć nakon razornih potresa, zaključivši kako se hrvatsko jedinstvo i solidarnost više puta dokazalo u najtežim vremenima.


Grlić Radman u Clevelandu je posjetio i Hrvatski dom te hrvatsku crkvu svetog Pavla koja okuplja tamošnju hrvatsku zajednicu i održava brojne obrazovne i kulturne događaje.