ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

EVA KAILI

Grčka socijalistička eurozastupnica izlazi iz zatvora: Branit će se sa slobode

Autor: Hina

12.04.2023. 20:47
Grčka socijalistička eurozastupnica izlazi iz zatvora: Branit će se sa slobode

Foto: Reuters



Belgijski sud je u srijedu odlučio da će bivšu potpredsjednicu Europskog parlamenta Evu Kaili, posljednju osumnjičenicu koja je još u pritvoru dok traje istraga za korupciju poznata kao “Katargate”, pustiti iz zatvora i odrediti joj kućni pritvor, gdje će biti pod elektroničkim nadzorom.


“Eva Kaili izlazi iz zatvora i određen joj je kućni pritvor u Belgiji, gdje će biti pod elektroničkim nadzorom”, rekao je za AFP Antoon Schotsaert, sudac belgijskog saveznog tužiteljstva.


Odluku je donio sudac istrage Michel Claise.




Grčka socijalistička zastupnica “bit će puštena vjerojatno u petak ili najkasnije u ponedjeljak”, rekao je za AFP njezin odvjetnik Sven Mary, jer postavljanje narukvice zahtijeva “administrativnu pripremu”. Odluka o njezinu puštanju iz pritvora je “sasvim očekivana”, ocijenio je.


Belgijski sud je ovih dana odlučio da će elektroničku narukvicu nositi i belgijski eurozastupnik Marc Tarabella i bivši talijanski eurozastupnik Antonio Panzeri, druga dvojica glavnih osumnjičenika u aferi “Katargate” koja je potresla Europski parlament.


Kaili se sumnjiči da je posredovala za strane zemlje, među kojima za Katar, u odlukama Europskog parlamenta tijekom niza godina, za što je dobivala novac.


Kaili, kojoj su 44 godine i majka je dvogodišnje kćeri, smijenjena je sredinom prosinca s dužnosti potpredsjednice EP-a .


“Već četiri i pol mjeseca tvrdi da nije kriva. Istraga još nije gotova”, rekao je Sven Mary koji napominje da su on i njegova branjenica spremni odgovoriti “na sva pitanja” istražitelja.