Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Nova poruka Amerike

F-16 danas lete nad BiH, vježbaju gađanje ciljeva na zemlji

Autor: Hina

08.01.2024. 14:14
F-16 danas lete nad BiH, vježbaju gađanje ciljeva na zemlji

Foto: U.S. CENTCOMVojna vježba američkih borbenih zrakoplova F-16 nad zračnim prostorom BiH, zakazana za ponedjeljak, znak je potpore teritorijalnim integritetu te zemlje u jeku secesionističkih djelovanja protivnih temeljima Daytonskog sporazuma, priopćilo je veleposlanstvo SAD u Sarajevu.


U priopćenju se potvrđuje kako će u popodnevnim satima dva borbena zrakoplova tipa F-16 izvesti nad sjevernim dijelom BiH, odnosno širim područjem Tuzle i Brčkog, kopneno-zračnu vježbu usmjeravanja zrakoplova na ciljeve na zemlji, zajedno s pripadnicima oružanih snaga BiH, u sklopu naprednog stupnja suradnje između dvije vojske koja doprinosi miru i sigurnosti na zapadnom Balkanu.


Američko veleposlanstvo također je potvrdilo kako ponedjeljak nije slučajno odabran za tu vježbu jer tada u Republici Srpskoj počinje dvodnevno obilježavanje 9. siječnja kao dana tog entiteta, unatoč ranijoj presudi Ustavnog suda BiH kojom je taj praznik označen neustavnim i diskriminatornim za Hrvate i Bošnjake.
“(Obuka) pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu BiH u jeku antidejtonskih i secesionističkih aktivnosti.


Sjedinjene Države stalno naglašavaju da Ustav BiH ne predviđa pravo na odcjepljenje te da će djelovati ukoliko netko pokuša promijeniti ovaj osnovni element Daytona”, stoji u izjavi u kojoj se jasno aludira na opetovane prijetnje odcjepljenjem Republike Srpske, koje iznosi čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik.


Uz zrakoplove F-16, nad nebom BiH letjet će i opskrbni zračni tanker KC-135, koji će, kako se navodi, osigurati dopunu goriva u zraku “iznad teritorija entiteta RS u BiH”. Američke letjelice vratit će se u bazu odmah nakon završetka misije.


“Sposobnost brzog razmještanja, lociranja mete i povratka u bazu pokazuju kapacitete SAD da projiciraju snagu bilo gdje u najkraćem mogućem roku i da djeluju zajedno sa saveznicima i partnerima”, istaknulo je veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu.