Petak, 23. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

CP27

Europska unija obećala više od milijarde eura Africi

Autor: Hina

16.11.2022. 20:19
Europska unija obećala više od milijarde eura Africi

Foto: PixabayEuropska unija i neke države članice uplatit će više od milijarde eura pomoći Africi da se prilagodi promjenama klime, objavio je u srijedu potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans u Egiptu.


“Zajedno, Europska unija i četiri države članice – Danska, Francuska, Nizozemska i Njemačka – osigurat će više od milijarde eura da pomognu prilagodbu Afrike”, najavio je Timmermans na klimatskom samitu COP27 u ljetovalištu Šarm-el-Šeik.


Ta inicijativa mora pokrenuti nove i postojeće programe prilagodbe, priopćila je Komisija ne navodeći koliki je postotak novih programa.
Taj novac poslužit će za prikupljanje podataka o klimatskim rizicima, zatim za jačanje sustava ranog upozorenja stanovništva na neposrednu katastrofu te pomoć u prikupljanju novca – uključujući iz privatnih izvora – za borbu protiv klimatskih promjena.


Dio novca usmjerit će se na pokriće gubitaka i šteta koje pretrpi kontinent.


Upravo je financiranje “gubitaka i šteta” koje trpe zemlje juga jer su najizloženije klimatskim promjenama tema koja je temeljna jabuka razdora među sudionicima samita COP27.


Europska unija objavila je da će 60 milijuna eura biti specifično određeno za pokrivanje šteta.


Timmermans je s druge strane odbacio prijedlog skupine G77+Kina koja okuplja više od 130 zemalja u usponu te siromašnih zemalja o osnutku specifičnog financijskog fonda za kompenzaciju šteta.


Rekao je tada da će EU iznijeti vlastiti prijedlog.


Prijedlog koji je iznijela skupina G77+Kina “polazi od situacije kakav je postojala prije 30 godina, a ne iz 2022. i zato ako krenete iz 1992. zemlje koje danas imaju goleme financijske izvore i imale su velik ekonomski rast, bile bi izuzete i ne bi trebale uplaćivati u fond iz kojeg bi se pomagalo najranjivijima. Mislim da je to neprihvatljivo”, rekao je Timmermans novinarima.