Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

-1 C°

Lider bosanskih Srba

Dodik na fiktivni dan svoje paradržavice odlikovao Putina “ordenom RS na ogrlici”

Autor: Portal Novi list

08.01.2023. 16:08
Dodik na fiktivni dan svoje paradržavice odlikovao Putina “ordenom RS na ogrlici”

Foto: ReutersLider bosanskih Srba Milorad Dodik dodijelio je odličje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu pojasnivši taj čin njegovim navodnim doprinosima za suradnju “dvije države”, kako je okvalificirao Republiku Srpsku (RS) i Rusiju.


Dodik je u nedjelju u povodu 9. siječnja kojega u RS obilježavaju kao dan tog entiteta dodijelio pedesetak različitih odličja osobama i institucijama a prvi na popisu bio je upravo ruski predsjednik suočen s općom izolacijom na Zapada zbog agresije na Ukrajinu.


“Zahvaljujući poziciji Vladimira Putina i snazi Ruske Federacije, glas i stav Republike Srpske čuje se i uvažava i njena pozicija je očuvana pod naletom međunarodnog intervencionizma”, kazao je Dodik u Banjoj Luci pojašnjavajući svoju odluku da ruskom predsjedniku dodijeli odličje pod nazivom “orden RS na ogrlici”.
Najavio je kako će odličje Putinu dati naknadno, odnosno kada se njih dvojica put ponovo sastanu.


Odličje je Dodik dodijelio i poduzetniku Slobodanu Stankoviću kojega je američka administracija stavila na “crnu listu” zbog umiješanosti u korupciju.


Stankovićev “Integral inženjering” trenutačno u Hrvatskoj gradi cestu koja treba spojiti novi most kod Gradiške s autocestom Zagreb-Lipovac.


Među odlikovanima je i pjevač novokomponirane glazbe Marinko Rokvić te srpski patrijarh Porfirije.


Vlasti RS proslavljaju 9. siječnja kao dan tog entiteta unatoč presudama Ustavnog suda BiH koji je obilježavanje tog datuma proglasio neustavnim jer se time diskriminira Hrvate i Bošnjake koji žive u tom entitetu.


9. siječnja 1992. godine dio zastupnika u skupštini tadašnje SR BiH jednostrano je proglasio “republiku srpskog naroda u BiH” pokušavajući dio teritorija te zemlje održati povezan sa Srbijom odnosno spriječiti osamostaljenje BiH


Ovaj datum označio je početak rata u BiH i masovnih progona Hrvata i Bošnjaka s teritorija koji je sada entitet RS.