Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

bosna i hercegovina

Dodik izvrijeđao veleposlanika SAD-a, nazvao ga potrčkom i špekulantom

Autor: Hina

30.12.2022. 20:03
Dodik izvrijeđao veleposlanika SAD-a, nazvao ga potrčkom i špekulantom

Foto: ReutersPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u petak je izvrijeđao veleposlanika SAD-a u BiH nazvavši ga “potrčkom” i “špekulantom” zbog jasne potpore Michaela Murphyja Ustavnom sudu BiH i inzistiranja da RS ne može otimati imovinu koja po Ustavu i zakonu pripada državi.


Dan nakon što su iz američkog veleposlanstva osudili odluku parlamenta RS koji je – prkoseći pravorijeku Ustavnog suda BiH – ovog tjedna donio zakon po kojem bi tom entitetu pripalo pravo vlasništva nad nepokretnom imovinom koja je dana BiH, Dodik se obrušio na veleposlanika Murphyja.


“Gledam i slušam onog prepotentnog veleposlanika Murphyja i pitam se kako jednu ozbiljnu zemlju može  ‘predstavljati’ jedan špekulant i čovjek koji govori neistine. Sjećam ga se još iz vremena kad je bio uporni potrčko svojih ranijih šefova. Danas pokušava glumiti nekoga velikog i misli da i dalje živi u vremenu kada je karijeru gradio servilnim podaništvom”, stoji u izjavi koja je medijima dostavljena iz Dodikova ureda.
Ustvrdio je kako su sve nepokretnosti u BiH vlasništvo entiteta a ne države, a američkom je veleposlaniku usput nastojao obrazloži tezu po kojoj je slično i u slučaju SAD-a.


Američkoj je vlasti istodobno predbacio kako svojim novcem financira “protuhe” – kako je nazvao nevladine organizacije,  zaprijetivši kako će se pod udarom odnosno provjerama vlasti RS naći sve one koje primaju donacije iz SAD-a da bi “lagale o kriminalu u BiH”.


Veleposlaniku Murphyju Dodik je na kraju poručio kako mu ne želi čestitati ni Novu godinu.