Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

SMIRIVANJE JAVNOSTI

Dječak koji je počinio masakr u školi neće izaći s psihijatrije

Autor: P. N.

11.05.2023. 16:20
Dječak koji je počinio masakr u školi neće izaći s psihijatrije

Foto: ReutersSrbijanska ministrica za obitelj Darija Kisić rekla je da učenik sedmog razreda koji je počinio masakr u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” K. K. neće izaći s pshijatrije, i time demantirala pisanje pojedinih medija, javlja Telegraf.


Ona je, između ostalog, ocijenila da oporbene političke stranke pokušavaju prošlonedeljne tragedije iskoristiti za različite političke obračune i stjecanje političkih bodova.


“Vidimo da je gotovo isključivo usmjereno na to da se okrivi sistem, a prvenstveno predsjednik. Svakodnevno imamo divne rezultate i nitko ne kaže da je netko stvorio klimu za to”, rekla je Kisić na K1, kako prenosi Tanjug.
Ona je istaknula da je Ministarstvo za obitelj bilo aktivno uključeno od početka u sve aktivnosti države poslije tragedije, a što je bilo u nadležnosti tog ministarstva.


“Ako se netko nije slikao, pisao na Twitteru i postavljao na Instagram, onda izgleda kao da ništa nije ni radio i da se ništa nije ni događalo. Ministarstvo za obitelj i ja kao nadležni ministar od početka smo bili aktivno uključeni.


U svakodnevnoj smo komunikaciji sa svim drugim resorima i institucijama koje su od značaja u ovom događaju. Prvobitni šok smo svi imali kao ljudi”, prokomentirala je ministrica.


Primijetila je i da postoji potreba određenih medija da se sve politiziraju i da su bavili time tko je gdje bio u kojem trenutku, slikanjem, te da li je neko postavio cvijet.


“Kako da vam kažem, meni dijete ide u školu pored te, ja sam nekoliko puta dnevno na tom mjestu, pa i te noći sam bila sa svojim djetetom. Ako netko nije zvao novinare i slikao se i postavio na Instagram, izgleda kao da se tako nešto nije dogodilo”, kazala je Darija Kisić.


Govoreći o tragediji u OŠ “Vladislav Ribnikar”, Kisić je rekla da je K. K. na odjelu dječje psihijatrije i da se ne može dogoditi da bude pušten, kao što pišu mediji.


“On je u zdravstvenoj ustanovi. Kada je u pitanju ugrožavanje okoline ili potencijalno ugrožavanje okoline, čitav niz relevantnih aktera je uključen”, istakla je ministrica.


Ona je ukazala da ništa nije tako jednostavno.


“Govorilo se mnogo o prevenciji, ali kako u ovom slučaju prevenirati kada nismo pronašli uzroke? Dijete je iz socijalno kompetentne porodice visokobrazovanih roditelja koji lijepo zarađuju, i to pokazuju sve procjene Centra za socijalni rad.


Bolnica u Tiršovoj je zbog saniranja rane na usni prije dvije godine, zbog potencijalnog vršnjačkog nasilja, obavijestila policiju i odmah se uključio Centar za socijalni rad i obavio nadzor”, rekla je Kisić.


Kao što je dugo postojao niz okidača koji su doveli do ovoga, i procjene vještaka različitih područja trajat će duži vremenski period, dodala je Kisić, akko javlja Telegraf.