Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

JUŽNOAMERIČKI "EURO"

Brazil i Argentina namjeravaju uvesti zajedničku valutu

Autor: Hina

23.01.2023. 08:40
Brazil i Argentina namjeravaju uvesti zajedničku valutu

Foto: ReutersBrazilski i argentinski predsjednici Luiz Inacio Lula da Silva i Alberto Fernandez u zajedničkoj su izjavi objavili kako te dvije najveće južnoameričke države rade na što čvršćoj gospodarskoj povezanosti koja bi uključivala i uvođenje zajedničke valute.


Taj projekt bi inicijalno bi bilateralan, ali ideja je da ta inicijativa s vremenom obuhvati i ostale latinoameričke države.


“Namjera nam je ukloniti barijere koje priječe našu razmjenu, pojednostaviti i modernizirati pravila te potaknuti korištenje lokalne valute. Također smo odlučili unaprijediti razgovore oko uvođenja zajedničke južnoameričke valute koja bi se mogla koristiti kako u financijskom tako i u komercijalnom sektoru, a time bi se reducirali troškovi kao i naša vanjska ranjivost”, stoji u objavi.
Tijekom ovoga tjedna u Buenos Airesu održat će se sastanak na kojem će se raspravljati kako bi nova valuta, za koju se predlaže naziv “sur” (jug), ojačala regionalno tržište te umanjila ovisnost o američkom dolaru.


Razgovori Brazila i Argentine oko uvođenja zajedničke valute vodili su se i 2019. godine, ali tada je tu ideju odbacila Brazilska središnja banka.