Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

AMERIČKI PREDSJEDNIK

Biden već ima više razloga za slavlje nakon ovih izbora

Autor: Hina

09.11.2022. 19:55
Biden već ima više razloga za slavlje nakon ovih izbora

Foto: ReutersAmerički predsjednik Joe Biden imao je razloga za slavlje kada su došli rezultati izbora na polovici predsjedničkog mandata, čak i ako bi njegova Demokratska stranka mogla izgubiti kontrolu nad Kongresom, piše u srijedu Reuters. Republikanci bi mogli ostvariti tijesnu većinu u Zastupničkom domu, a ključne utrke za Senat u Arizoni, Georgiji i Nevadi i dalje su neizvjesne.


No, sve to su bolje vijesti nego što je bilo očekivano za Bijelu kuću. Demokrati su izbjegli ostvarenje strašnih prognoza u nacionalnim utrkama, osigurali pobjedu na izborima za guvernere u saveznim državama ključnim za sljedeće izbore 2024., te na glasovanjima potvrdili neke lijevo orijentirane politike poput kodificiranja prava na pobačaj u Michiganu.


Bidenovi pomoćnici i saveznici smatraju da je njegov odabir prava na pobačaj, desničarskog političkog ekstremizma, i zdravstva kao ključnih tema u kampanji pomogao smanjiti rast podrške za Republikansku stranku. Republikanska stranka će vjerojatno imati dovoljno velike dobitke da preuzme kontrolu nad Zastupničkim domom, što bi značilo da bi mogli onemogućiti Bidenovo obećanje da na nacionalnoj razini legalizira pobačaj ili zabrani prodaju jurišnog oružja.
Također, mogli bi pokrenuti potencijalno štetne istrage o Bidenovoj administraciji i obitelji. Glasači Republikanske stranke su kao ključne probleme naveli visoku inflaciju i stopu kriminala dok su glasači Demokratske stranke rekli da su bili motivirani pravom na pobačaj i oružanim nasiljem, pokazuju izlazne ankete.


Demokratski strateg Ben LaBolt, bivši Obamin glasnogovornik, rekao je da je odluka republikanaca da se u kampanji usredotoče na kulturalne ratove promašila cilj za neke od glasača.


Budu li Bidenove politike blokirane u Kongresu, demokrati namjeravaju koristiti predsjedničku moć veta i predsjednikovu prisutnost u američkim medijima kako bi agitirali za njegove prioritete.


Biden ima dva mjeseca do kraja godine kako bi donio neke zakone dok demokrati još uvijek imaju kontrolu nad Kongresom. Dužnosnici Bijele kuće su rekli da će se Biden usredotočiti na osiguravanje vladinog financiranja borbe protiv koronavirusa kao i dobivanje potvrde Senata za suce koje je on nominirao.


Kongres pod vodstvom Republikanske stranke bi značio „kraj njegove (Bidenove) zakonodavne agende na bilo kakav smislen način, no to zasigurno nije kraj njegove političke sudbine“, rekao je Brendan Buck, bivši savjetnik republikanskih predsjednika Zastupničkog doma Paula Ryana i John Boehnera.


„Republikanci imaju veoma dugu povijest pretjerivanja s predsjednicima iz Demokratske stranke i nije teško zamisliti da će (Biden) imati veoma snažno suparništvo s Kongresom i to iskoristiti u svoju korist“, dodao je Buck.


Biden će ovog mjeseca napuniti 80 godina i suočio se s pitanjima o svojoj sposobnosti da se kandidira za drugi mandat 2024. Predsjednik je rekao da se namjerava ponovno kandidirati, a rezultati izbora u utorak bi mogli učvrstiti njegovu namjeru.