Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

BROJKE I DALJE RASTU

Amsterdam stenje pod hordama turista i želi im smanjiti broj: “Problem je u našem imidžu da je sve dozvoljeno”

Autor: T.I.

15.05.2024. 10:47
Amsterdam stenje pod hordama turista i želi im smanjiti broj: “Problem je u našem imidžu da je sve dozvoljeno”

Foto: iStock/NLAmsterdam se već nekoliko godina bezuspješno pokušava riješiti hordi turista koji glavni grad Nizozemske doživljavaju isključivo kao party destinaciju. Najnoviji u nizu pokušaja je online-kviz naziva “Amsterdamska pravila”, koji se u tražilicama pojavljuje onima koji “guglaju” nizozemsku prijestolnicu.


U njemu ih čekaju pitanja o razlozima za posjet gradu, a ukoliko odgovorite da vas zanimaju pušenje marihuane u javnosti ili momačke zabave, izletjet će vam rezultat da to – više nije dopušteno.


Dosadašnje mjere poput skraćenja radnog vremena barova u četvrti crvenih svjetiljki ili proklamirane zabrane pušenja marihuane u javnosti dosad nisu dali rezultate. Štoviše, broj turističkih noćenja u Amsterdamu je lani porastao za čak 21 posto na preko devet milijuna godišnje.
To su pretpandemijske brojke, a očekuje se da će u narednim godinama još rasti, pa se vlasti bave pitanjem koliko ovaj grad od 900.000 stanovnika uopće još može podnijeti.


Prije nekoliko godina je postojao plan da će se na ulaz u četvrt crvenih svjetiljki staviti ulazna vrata i da će se naplaćivati ulaz kao u Veneciji. No od toga se brzo odustalo, zbog velikog broja sporednih uličica kojima se u nju može ući.


The Guardian prenosi izjavu lokalnog političara Sofyana Mbarkija koji smatra da je glavni problem u imidžu Amsterdama kao mjesta u kojem je sve dozvoljeno.


“Problematična slika se ne može promijeniti preko noći. Zapravo je potrebno promijeniti i stvarnost”, rekao je.


Toga je svjesna i gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema, koja je još prije pet godina predložila zatvaranje bordela s izlozima u četvrti crvenih svjetiljki. Interesantno je da se tome protivila i njena stranka Zelena ljevica.


Prije tri godine je iznijela prijedlog da se ulaz u kafiće dopusti samo lokalnom stanovništvu, ali su ljevičarske stranke opet pružile otpor.


“Za provođenje drastičnih mjera potrebna je hrabrost. Potrebna je hrabrost da se dugoročna vizija grada pogodnog za život stavi ispred kratkoročnih ekonomskih interesa.


I potrebna je hrabrost suočiti se s bijesom turističkog sektora, koji ima iznimno jak lobi i želi samo jedno: više turizma”, piše nizozemska novinarka Renate van der Zee za Guardian.