Foto: Tomislav JERAK
Naše ugostiteljstvo je uvijek bilo na visokoj razini i neće biti nekih bitnih promjena s uvođenjem HACCP sustava. Uvedena je veća kontrola tijekom pripreme, čuvanja i prerade hrane, kazao je Lukačić
Praktična provedba načela HACCP sustava za ugostitelje, preduvjetne radnje te upute o vođenju evidencija dio su jučerašnje prezentacije na temu “Primjena HACCP sustava u ugostiteljstvu”. Organizatori prezentacije bili su Obrtnička komora Zadarske županije – Ceh ugostitelja i Zavod za javno zdravstvo Zadar. HACCP je sustav koji identificira moguće opasnosti (biološke, kemijske i fizičke) koje mogu utjecati na sigurnost hrane i korake u procesu u kojima je moguće provoditi mjere za kontrolu tih opasnosti, uvođenjem ovog sustava i njegovom provedbom tako se jamči ispravnost hrane. Predavač je bio dr. med. Ivan Stipanov iz Zavoda za javno zdravstvo koji je ispričao više o samoj primjeni HACCP sustava koja traje više od godinu dana.
– Mnogi ugostitelji još točno ne shvaćaju što je HACCP sustav i kako provoditi te principe. Na poziv Obrtničke komore i Ceha ugostitelja pokušat ću im objasniti što je to novo i kako to provoditi. Ne radi se o ničemu sadržajno novom, već o novoj formi koja će se provoditi u skladu sa suvremenim tokovima i usklađivanju s regulativama Europe i svijeta, kazao je Stipanov dodajući kako je svrha svega poboljšanje odnosno zdravstvena ispravnost hrane.
– Konkretno će se HACCP sustavom povećati samokontrola u radu s hranom, bilo proizvodnji, prometu ili distribuciji hrane i namirnica te pojačavanje odgovornosti i svijesti o onome o čemu se i prije moralo voditi računa, a ovo je sve skupa naglašava i ojačava, kazao je Stipanov dodajući kako su danas u svijetu zahtjevi rada po ovom principu jer je ovo jamstvo da je proizvod zdravstveno siguran.
Ante Lukačić, predsjednik Ceha ugostitelja, kazao nam je kako je HACCP sustav potpuno jasan.
– Radi se o tome da se naši ugostitelji moraju upoznati sa svim zakonitostima kako bi ušli u sustav uz što manje problema, a samim tim imat će i manje problema s inspekcijom. Naše ugostiteljstvo je uvijek bilo na visokoj razini i neće biti nekih bitnih promjena s uvođenjem HACCP sustava. Uvedena je veća kontrola tijekom pripreme, čuvanja i prerade hrane, kazao je Lukačić te ponovio kako je kod nas ugostiteljstvo na visokoj razini te da nikada nije bilo velikih trovanja hranom.
– HACCP sustavom samo se usklađujemo s zakonima EU, a samo uvođenje sustava zahtjeva određene preinake u kuhinjama i skladištima hrane tako da je najveći problem to što će ugostitelji trebati odvojiti znatan dio novaca kako bi radili po novim pravilima, kazao je Lukačić i dodao kako će jedna od novih stvari koja je potrebna ugostiteljima hladnjaci s pokazivačima temperature.
Ivo Marin, tajnik Obrtničke komore Zadarske županije kazao nam je kako je predavanje organizirano da bi se ugostitelima dale smjernice o primjenama HACCP sustava.
– Ugostitelji su se i prije uvođenja HACCP sustava morali ponašati u skladu sa zakonima o očuvanju hrane koju nadziru sanitarne inspekcije, a ovo je samo još jedan dodatak i ugostitelji se moraju i evidencijski pripremiti. Znači oni moraju voditi evidencije u svom objektu vezane za manipulaciju hranom, kazao nam je Milin.
najnovije
najčitanije
Kultura
Zbog narušavanja ugleda
Društvo hrvatskih filmskih redatelja isključilo Matanića iz članstva
Nogomet
Lijepa cifra
Nagradni fond Svjetskog prvenstva u nogometu 655 milijuna dolara, prvak će dobiti 50 milijuna
Hrvatska
Zagrebački nadbiskup
Nadbiskup Kutleša o slučaju časne sestre: ‘Da su mnogi šutjeli, ne bi bilo toliko dezinformacija’
Zadar
Pregled dana
PET VIJESTI DANA Dan obilježili gradonačelnikov susret s medijima i premijera filma ‘260 dana’
Zadar
Sreća u nesreći
Premijera filma 260 dana u Višnjiku nakratko prekinuta jer je gledateljici pozlilo, spasio ju poznati zadarski liječnik
Zadar
Sreća u nesreći
Premijera filma 260 dana u Višnjiku nakratko prekinuta jer je gledateljici pozlilo, spasio ju poznati zadarski liječnik
Zadar & Županija
Ostao bez nasada
Bivši sudionik šou-emisije »Ljubav je na selu« u šoku! Posjekli mu 25 maslina
Zadar & Županija
OD 15. prosinca
Radovin dobio novi vrtić: 55 djece krenulo u tri skupine
Zadar
oprema za rad
Pacijentica upozorila na manjak opreme, Kolega opovrgava: Ginekološka ordinacija ima ultrazvuk, ali…
Zadar
Savršen poklon