Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

ICC

Stigle prve reakcije na nalog Haškog suda za uhićenje Putina: “Ovo je tek početak…”

Autor: Portal Novi list

17.03.2023. 18:16
Stigle prve reakcije na nalog Haškog suda za uhićenje Putina: “Ovo je tek početak…”

Foto: ReutersMeđunarodni kazneni sud (ICC) u petak je izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine u Ukrajini, što je Moskva nazvala besmislenim, a Kijev objavio da je to “tek početak”.


U prvom uhidbenom nalogu zbog Ukrajine, ICC je pozvao na uhićenje Putina pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju.


“Zločini su navodno počinjeni na ukrajinskom okupiranom teritoriju najmanje od 24. veljače 2022. Postoje razumni temelji za pretpostavku da Putin nosi individualnu kaznenu odgovornost za ranije spomenute zločine”, objavio je ICC.
ICC je izdao nalog za uhićenje i Marije Aleksejevne Lvova-Belove, ruske povjerenice za prava djece, pod istim optužbama.


Što kažu u Moskvi?


Moskva opetovano niječe da ruske snage čine zločine u Ukrajini.


„Odluka Međunarodnog kaznenog suda (ICC) nema nikakvog značenja za našu državu, uključujući i s pravnog aspekta“, napisala je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na svom Telegram kanalu.


„Rusija nije stranka Rimskog statuta Međunarodnog kaznenog suda i nema nikakve obaveze prema njemu“, dodala je.


Time se referirala na dokument kojim je ICC 1. srpnja 2002. osnovan u Rimu. Statut je ratificiralo 123 država nad kojima sud ima nadležnost.


Među njima, između ostalih, nisu Rusija, SAD, Kina, Indija, Izrael, Pakistan, Saudijska Arabija, Turska i Iran, pa sud nad njima nema izravnu jurisdikciju.


No ICC može suditi za zločine počinjene na teritoriju države koja je potpisnica Rimskog statuta.


UN optužio Rusiju za ratne zločine


Ured ukrajinskog predsjednika u petak je pozdravio izdavanje naloga protiv Putina.


„Ovo je tek početak“, napisao je šef ureda Andrij Jermak na Telegramu. Ukrajinsko tužiteljstvo je odluku pak nazvalo „povijesnom“.


Odluka Suda dolazi dan nakon što je istražno tijelo Ujedinjenih naroda optužilo Rusiju za razne ratne zločine u Ukrajini, uključujući za ubojstva s namjerom i mučenje.


Tijelo tvrdi da su ruske snage u određenim slučajevima primorale djecu da promatraju silovanje članova svojih obitelji te ih pritvarali s leševima.


Vijest o nalogu dolazi uoči planiranog posjeta kineskog predsjednika Xija Jinpinga idući tjedan Moskvi.


Analitičari smatraju kako je cilj posjeta učvršćivanje odnosa između Pekinga i Moskve u vrijeme zahlađivanja odnosa Kine i zapada.