Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

ŽIVOT ALINE KABAJEVE

Isplati se voljeti Putina: Vila, penthouse s bazenom i pistom za helikopter, offshore računi…

Autor: P. N.

02.03.2023. 16:47
Isplati se voljeti Putina: Vila, penthouse s bazenom i pistom za helikopter, offshore računi…

Foto: ReutersPrivatni život Vladimira Putina obavijen je velom tajne. Proteklih dana svijet je obišlo izvješće o istraživanju koje je provela grupa Proekt.media o financijama Vladimira Putina, a posebno o nekretninama koje dijeli sa svojom navodnom partnericom, bivšom olimpijskom gimnastičarkom Alinom Kabajevom, javlja Il Corriere della Sera. Svijetom su se proširili tekstovi i komentari o imovini i privatnom životu Vladimira Putina.


U Rusiji međutim nije objavljen ni demantij, čak ni ogorčeno reagiranje nekog zamjenika koji suosjeća s narušenom privatnošću predsjednika. O tome su govorile samo oporbene stranice, “strani agenti” blokirani na području zemlje, koji mogu komunicirati samo privatnim VPN mrežama koje proganja Roskomnadzor, savezna telekomunikacijska agencija, izbacujući ih sve češće iz pogona.


Predsjednikov omiljeni dom


Pritisak cenzure sve je žešći kada je u pitanju “carska” obitelj. Putin je uvijek govorio da prihvaća svaku kritiku svog političkog rada, svojih odluka. Ali u isto vrijeme, u svakoj prilici, uvijek je toplo preporučio svima da se suzdrže od širenja glasina o njemu.


“Ne volim derišta koja se miješaju u tuđe živote sa svojim erotskim fantazijama”, rekao je Putin u jednom intervjuu. Godine 2008. tabloid Moskovsky korrespondent usudio se objaviti neke glasine o predsjednikovoj namjeri da se oženi Alinom Kabajevom. Časopis je zatvoren tjedan dana kasnije, piše Il Corriere della Sera.


Prema Proekt.mediji, vila u Valdaju, dvjesto kilometara od Moskve, koja je nedavno opremljena sustavom protuzračne obrane Pantsir-S1, nije samo predsjednikov omiljeni dom. To je ujedno mjesto gdje živi zajedno s Alinom Kabajevom, nazvanom “kraljicom bez krune”, i vjerojatno s njihovo dvoje djece, čiji spol i imena nikad nisu otkriveni.


Vila u Valdaju u kojoj Vladimir Putin navodno živi s Alinom Kabajevom / Screenshot


Vila je uređena prema potrebama Aline Kabajeve. Njeni pomoćnici i članovi obitelji također borave u kući u parku. Unutar imanja izgrađena je naime zasebna drvena rezidencija, nalik na one koje su u carskoj Rusiji bile rezervirane za žensku aristokratsku elitu. To je mjesto gdje borave navodno bivša olimpijska pobjednica i njezina djeca.


Objavljeni su i dosad nepoznati detalji o financijama Aline Kabajeve. Žena navodno posjeduje ogromni penthouse u kompleksu Korolevskiy Park u Sočiju – stan od 2.600 četvornih metara s bazenom, kinom i pistom za slijetanje helikoptera, opisan kao najveći stan u zemlji – i druge stanove na Crnom moru, registrirane na ime svoje bake.


Kompleks Korolevskiy Park u kojem Kabajeva raspolaže penthouseom / Screenshot

Nekretnine vrijedne 120 milijuna dolara


Vrijednost njenih nekretnina je otprilike 120 milijuna dolara. Prema Proekt.mediji, Putinova navodna partnerica ima pristup sredstvima ciparske offshore tvrtke Ermira consultants, za koju je prethdonim istraživanjima utvrđeno da predstavlja jedan od privatnih sefova predsjednika i njegovog uskog kruga.


Ermira također kontrolira tvrtku Real Invest, koja je vlasnica tvornice vodke Putinka, čiji bi prihod između 2004. i 2019. prema nedavnoj istrazi Proekt.medije donio predsjedniku dobitak od petsto milijuna dolara.


Ciparska tvrtka navodno je financirala i kupnju mega-rezidencije u Sočiju, koja se prodavala 2009. godine za 450 milijuna rubalja, odnosno petnaest milijuna dolara, ali je zatim kupljena dvije godine kasnije za samo 90 milijuna rubalja (tadašnjih 3, 2 milijuna dolara), petinu deklarirane vrijednosti.


Cijelom operacijom upravljao je navodno Oleg Rudnov, bliski prijatelj ruskog predsjednika, koji je preminuo 2015. godine.Luksuz u kojem uživa Alina Kabajeva / Proekt.media / ScreetnshotLuksuz u kojem uživa Alina Kabajeva / Proekt.media / Screetnshot