Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

PITANJE TABLICA NA KOSOVU

Srbi napustili sve kosovske institucije, što samo dodaje ulje na vatru

Autor: Hina

05.11.2022. 18:52
Srbi napustili sve kosovske institucije, što samo dodaje ulje na vatru

Foto: ReutersKosovski Srbi odlučili su u subotu, u jeku krize zbog odluke vlade Kosova o preregistriranju tablica izdanih u Srbiji, napustiti sve kosovske institucije, u danu kad je Beograd o situaciji izvjestio Moskvu i Peking, a iz Bruxellesa i Washingtona dobio poruke da se ponaša odgovorno kako bi se izbjegle napetost, sukobi i nasilje.


Nove napetosti između Beograda i Prištine izbile su nakon što je u ponoć 31. listopada istekao rok koji je kosovska vlada ostavila za primjenu odluke o zamjeni registarskih tablica izdanih u Srbiji, koje koriste Srbi na Kosovu.


Beograd tu odluku vidi kao kršenje ranijeg sporazuma po kojem tablice, po preporuci misije UN-a (UNMIK) trebaju imati neutralnu oznaku KS, a ne Republika Kosova (RKS), na čemu inzistira vlada Albina Kurtija.
Odluke Srba na sjeveru bit će na snazi dok Priština ne povuče mjere o preregistraciji i dok ne formira Zajednicu srpskih općina, priopćio je Goran Rakić, predsjednik Srpske liste (SL) koju kontrolira službeni Beograd.


“Da budem jasan, mi Srbi sa Kosova i Metohije ne prijetimo nikome, već se trudimo sačuvati mir i stabilnost, kao i svoje pravo na dostojanstven život, ostanak i opstanak. Zato zahtijevamo da Priština odmah počne poštivati međunarodno pravo i sve sporazume koji su u dijalogu zaključeni između Beograda i Prištine, za koje je jamčila i sama EU”, istaknuo je Rakić nakon sastanka u svjevernokosovskoj općini Zvečan.


On je podnio ostavku na dužnost ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, a ostavke je dalo i svih deset zastupika SL-a u Skupštini Kosova.


Odluku o napuštanju kosovskih danas su pratile ostavke gradonačelnika četiri općine na sjeveru većinski nastanjenom Srbima, sudaca Osnovnog suda u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, odjelu Žalbenog suda iz Prištine te tužitelja osnovnog suda i člana sudskog vijeća u Prištini.


Šef regionalne operative Mitrovica Sjever Kosovske policije (KP) kapetan Aleksandar Filipović ostavku je dao u ime zaposlenika u Kosovskoj policiji uz poruku “Dosta je bilo”, a dužnosnici KP-a za regiju Sjever simbolički su skinuli svoje odore.


Prema izvješću lokalnog portala KoSSev, u Zvečanu i sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice su poslije tog sastanka na stupovima rasvjete i na kioscima izvješene srpske zastave i natpisi “Ovo je Srbija”.


Direktor ureda Srbijanske vlade za Kosovo i Metohiju Petar Petković u priopćenju je podržao kosovske Srbe, izrazivši razumijevanje za odluku da napuste i suspendiraju rad u prištinskim institucijama, priopćio je taj ured.


Krizu prati i pojačana diplomatska aktivnost, a specijalni izaslanik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je u subotu, poslije višesatnog razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da “računa na odgovorno ponašanje” obje strane kako bi se sačuvali stabilnost i sigurnost u vrijeme novih napetosti na Kosovu.