Subota, 2. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Katastrofalan potres

Spasioci u Siriji mole da se pošalju osnovne potrepštine i teška mehanizacija

Autor: Hina

07.02.2023. 16:04
Spasioci u Siriji mole da se pošalju osnovne potrepštine i teška mehanizacija

Foto: ReutersSpasilački timovi u Siriji, koji u utorak u ledenim vremenskim uvjetima poduzimaju nadljudske napore u potrazi za stradalima u razornom potresu, pozivaju na upućivanje hitno potrebne teške opreme kako bi spasili živote.


Čelnik sirijskog Crvenog polumjeseca, Khaled Hboubati, naglasio je da im je potrebna “teška oprema, vozila hitne pomoći i vatrogasna vozila” kako bi mogli nastaviti operacije spašavanja i uklanjanja ruševina.


“Posljedice potresa su katastrofalne. Naši volonteri su spremni, ali nedostaje nam opreme”, rekao je.
Rami Abdel Rahman, voditelj Sirijskog opservatorija za ljudska prava, rekao je da spasioci u područjima pod kontrolom vlade i oporbe nemaju odgovarajuće teške strojeve za rašćišćavanje goleme količine ruševina.


Ibrahim al-Ajam, volonter u dobrovoljnoj spasilačkoj službi Bijelih kaciga, rekao je da je situacija “katastrofalna”. “Toliko je zgrada uništeno”, rekao je.


“Spasilački timovi pokušavaju svim mogućim sredstvima izvući unesrećene ispod ruševina. Radovi se nastavljaju do ove minute, ali pozivamo sve organizacije da ubrzaju svoje napore i stupe u stanje pripravnosti kako bi pomogli u spašavanju ljudi koji su još zaglavljeni ispod ruševina”, poruka je spasilaca iz Sirije.


Do sada su zemlje diljem svijeta uglavnom obećale potporu izravnoj potrazi za preživjelima, poput timova za potragu i pasa tragača, kao i hitno medicinsko osoblje te zalihe šatora, hrane, deka i lijekova.


Rula Amin, glasnogovornica Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) za Bliski istok i Sjevernu Afriku, također je pozvala na slanje hitno potrebne pomoći.


“Predmeti za hitnu pomoć kao što su deke, termo i zimska odjeća” i higijenski artikli prijeko su potrebni u pogođenim područjima, rekla je.


Dodala je da su neka od područja koja je pogodio potres udaljena i teško dostupna tako da se opseg gubitaka u ljudskim životima i šteta tek treba utvrditi.


“Najjača snježna oluja također pogađa regiju i mnogi su cijelu noć ostali vani na snijegu i kiši i niskim temperaturama. Hitno im je potrebna podrška”, rekla je Amin.


EU šalje 1150 spasilaca i 70 potražnih pasa, UAE 100 milijuna dolara pomoći 


Dvadeset i sedam spasilačkih timova mobilizirano je u potrazi za preživjelima nakon razornog potresa u Turskoj, objavio je u utorak povjerenik EU za krizne situacije Janez Lenarčič.


“Solidarnost Europske unije na najbolji način”, napisao je Lenarčič na Twitteru.


Spasilačke ekipe dolaze iz 19 zemalja Europske unije, uključujući i dvije nečlanice, Crnu Goru i Albaniju, i u njih je uključeno 1150 spasilaca i 70 pasa obučenih za potragu u ruševinama.


Njihovo raspoređivanje koordinirano je u sklopu tzv. Mehanizma civilne zaštite Europske unije, kroz koji zemlje koje to trebaju traže hitnu pomoć Europske unije i drugih zemalja koje participiraju u tom mehanizmu.


Čelnik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mohammed bin Zayed al-Nahyan naložio je upućivanje 100 milijuna dolara pomoći Siriji i Turskoj u spasilačkim naporima nakon razornog potresa, objavila je u utorak državna agencija WAM.