Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

48 sati nakon potresa

Spasioci u Maroku utrkuju se s vremenom da pronađu preživjele

Autor: Hina

11.09.2023. 11:17
Spasioci u Maroku utrkuju se s vremenom da pronađu preživjele

Foto: ReutersSpasioci se u ponedjeljak utrkuju s vremenom kako bi pronašli preživjele u ruševinama više od 48 sati nakon najsmrtonosnijeg potresa u Maroku u više od šest desetljeća, s više od 2100 poginulih u katastrofi koja je opustošila sela u planinama Visokog Atlasa. Timovi za potragu iz Španjolske i Britanije zajedničkim naporima traže preživjele u potresu magnitude 6,8 koji se dogodio u petak kasno navečer 72 km jugozapadno od Marakeša. Mnogi preživjeli proveli su treću noć vani, domovi su im uništeni ili nesigurni zbog najsnažnijeg potresa u Maroku od najmanje 1900. godine. Broj poginulih popeo se na 2122, a 2421 osoba je ozlijeđena, izvijestila je državna TV kasno u nedjelju.


U selu Tafegagteu, Hamid ben Hena opisao je kako je njegov osmogodišnji sin umro pod ruševinama nakon što je otišao po nož u kuhinju dok je obitelj večerala. Ostatak obitelji je preživio. Ljudi su spašavali imovinu iz ruševina svojih domova i opisivali prizore očaja dok su kopali golim rukama kako bi pronašli rođake. Šteta koju je pretrpjela marokanska kulturna baština postupno se pojavljuje. Oštećene su zgrade u starom gradu Marakeša, mjestu svjetske baštine. Potres je također navodno nanio veliku štetu na povijesnoj džamiji Tinmel iz 12. stoljeća u udaljenome planinskom području bliže epicentru.


Spor odgovor vlade


Preživjeli koji se bore da pronađu sklonište i hranu kritiziraju ono što su opisali kao isprva spor odgovor vlade. Vlasti su rasporedile vojsku za pomoć unesrećenima i rekle da pojačavaju timove za potragu i spašavanje, osiguravaju pitku vodu i distribuiraju hranu, šatore i deke. Državna televizija izvijestila je u nedjelju da bi vlada mogla prihvatiti ponude pomoći iz drugih zemalja koju će koordinirati ako bude potrebno.
Velika Britanija i Španjolska poslale su stručnjake za potragu i spašavanje s psima tragačima. Katar je u nedjelju priopćio da je njegov tim za potragu i spašavanje otputovao u Maroko. Španjolska je priopćila da je od Maroka u nedjelju primila službeni zahtjev za pomoć. Francuska, jedna od zemalja koje nude pomoć, rekla je u nedjelju da je spremna pomoći i da čeka službeni zahtjev Maroka.


Kralj Mohamed VI. zahvalio je Španjolskoj, Katru, Velikoj Britaniji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima na slanju pomoći, izvijestila je u nedjelju državna televizija.  Maroko je procijenio potrebe za pomoći i razmotrio važnost koordinacije napora prije prihvaćanja njihove pomoći, dodaje se. Mnoge kuće izgrađene su od nepečene opeke od blata i lako su se urušile.


Bio je to najsmrtonosniji potres u toj sjevernoafričkoj zemlji od 1960. kada je procijenjeno da je snažan potres ubio najmanje 12.000 ljudi.