ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

USPJEŠNA OPERACIJA

Spašena mlada majka iz Pule: Milevi transplantirani jetra i bubreg

Autor: Jelena Milović

24.08.2023. 08:22
Spašena mlada majka iz Pule: Milevi transplantirani jetra i bubreg

Foto: Sasa Miljevic/PIXSELLMilevi Simetić Saliji, majci osmomjesečnog dječaka koja živi u Puli, ovog je utorka konačno transplantirana jetra, ali i bubreg, kako bi joj se doslovno spasio život. Naime, nakon što je potpisana odluka kojom je Mileva primljena u hrvatsko državljanstvo, ispunjen je preduvjet da uđe na listu za transplantaciju organa i bilo je samo pitanje vremena kad će doći na red za tu spasonosnu operaciju.


Vijest iz Eurotransplanta o podudarnim organima stigla je u noći s ponedjeljka na utorak, a pacijentica je sad stabilno, što nam je potvrdio i njen suprug Jetmir Saliji.


Intenzivni odjel


– Upravo idemo kod nje u posjet na intenzivni odjel. Prekjučer su je oko 21 sat probudili i tad smo je već vidjeli.
Liječnici su nam rekli da je trenutno dobro. Kratko smo i pričali, ali bila je još pod narkozom. Očekujem neke informacije, ali ne znam sve detalje. Nadamo se da će sad biti sve u redu. Sve se odvijalo uz dobre ljude i božju pomoć, rekao je njezin suprug na putu prema KBC-u.


Nakon objave o njezinom zabrinjavajućem zdravstvenom stanju, Milevina životna priča odmah je došla u žižu javnosti, jer je ova mlada 26-godišnjakinja zbog urođene bolesti bubrega, hiperoksalurije tipa 1 te oštećenih jetara trebala hitne transplantacije.


Kako u tom trenutku nije bila hrvatska državljanka i prema propisima nije mogla biti kandidat za dobivanje novih organa, sve se brzo pokrenulo te je dobitkom državljanstva stavljena na prioritetnu listu za transplantaciju.


Situacija s njezinim zdravstvenim stanjem se sve više pogoršavala i liječnici su rekli da je jedini izlaz transplantacija, i to i bubrega i jetara, jer su oba organa bila jako oštećena. Samo nekoliko sati prije transplantacije i ne znajući da će se donor pronaći, Mileva je primila i skupu injekciju koja ju je trebala održavati na životu dok se ne pronađe donor.


I premda se Mileva jako bojala da neće izdržati dok injekcija ne stigne do nje, izdržala je, a i transplantacija je na kraju uspješno izvedena.


Prava pacijenata


Upit o stanju pacijentice Mileve Simetić Saliji postavili smo i KBC-u Zagreb, međutim zbog Zakona o zaštiti prava pacijenata, Zakona o zdravstvenoj zaštititi, Općoj uredbi o zaštiti podataka te ostalim primjenjivim propisima koji se odnose na zaštitu privatnosti i povjerljivosti osobnih podataka, nisu bili u mogućnosti udovoljiti našem upitu, o čemu su nas i izvijestili.