Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Stiže novi zakon

Solare i male vjetroelektrane moći će graditi i zajednice građana

Autor: Hina

21.06.2023. 10:30
Solare i male vjetroelektrane moći će graditi i zajednice građana

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELLUdruživanje građana, ustanova i tvrtki u energetske zajednice za gradnju “solara” i malih vjetroelektrana trebalo bi postati brže, lakše i dostupnije nakon stupanja na snagu novog Zakona o tržištu električne energije (ZOTEE), piše u srijedu Jutarnji list.


U Hrvatskoj, primjerice, trenutno radi oko 5000 sunčanih elektrana u kućanstvima te oko 3000 “solara” izgrađenih na imovini tvrtki, obrta i ustanova.


Budući da nemaju sva kućanstva, tvrtke ili ustanove uvjete za montažu solara ili njihovi vlasnici nemaju dovoljno novca za prosječnu investiciju u rasponu od 10.000 do 12.000 eura (za kućanstva), postoji mogućnost udruživanja u energetske zajednice koja je ugrađena i u postojeći ZOTEE.
No, kako Jutarnji list doznaje u Zelenoj energetskoj zadruzi (ZEZ), u nas dosad nije zaživjela nijedna energetska zajednica.


– U Hrvatskoj postoji samo nekoliko inicijativa koje usprkos svim barijerama razvijaju projekte u svojim sredinama, ali potrebno je učiniti mnogo više kako bi se uklonile barijere i omogućilo većem broju građana sudjelovanje u izgradnji solarnih elektrana – komentira programski koordinator ZEZ-a Mislav Kirac.


Dodaje da postojeći propisi sadrže ograničenja za osnivanje energetskih zajednica koja su, ističe, u suprotnosti s europskim direktivama te ih je potrebno ukloniti.


U prijedlogu novog ZOTEE-a, koji je prošao javnu raspravu i očekuje se da ga Vlada uputi u Sabor prije ljetne stanke, poticanje stvaranja energetskih zajednica navodi se kao jedan od glavnih ciljeva izmjene postojećeg propisa, piše novinar Jutarnjeg lista Vedran Marjanović.