Subota, 25. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

KONFERENCIJA U ZADRU

Sokol: U 10 godina članstva u EU porastao je standard naših građana

Autor: P. N.

26.06.2023. 16:29
Sokol: U 10 godina članstva u EU porastao je standard naših građana


Zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol sudjelovao je na konferenciji „Rezultati 10 godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji“ koja se održala u Zadru u organizaciji Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.


„Nakon prvih 10 godina članstva u EU možemo podvući crtu i zaključiti da je Hrvatska višestruko profitirala od svog članstva u raznim aspektima. Postali smo dio jedinstvenog tržišta, ušli smo u Schengen i eurozonu, došlo je do gospodarskog rasta te podizanja standarda naših građana. Također, Hrvatska je tijekom deset godina članstva koristila financijsku podršku iz EU fondova za različite projekte i programe. Sredstva su uložena u regionalni razvoj, razvoj infrastrukture, obrazovanje, istraživanje, i druge sektore“ – rekao je zastupnik Sokol koji je ujedno član Odbora za regionalni razvoj (REGI) Europskog parlamenta.


„Europski fondovi čine naš zdravstveni sustav učinkovitijim, obrazovni sustav kvalitetnijim, ali i doprinose konkurentnosti našega gospodarstva. Tu bih posebno naglasio kohezijsku politiku, u kojoj je zapravo sadržana sama bit europske solidarnosti jer daje nadu novim državama članicama iz srednje i istočne Europe da će dostići stupanj razvijenosti starih članica. Bitno je isticati da kohezijska sredstva daju opipljive rezultate u obliku raznih infrastrukturnih projekata, od prometnih do obrazovnih te zdravstvenih. Pelješki most najbolji je primjer te je ujedno i jedan od glavnih simbola prvih 10 godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji” – nastavio je zastupnik Sokol.
„Imamo trenutno na raspolaganju iznos bez presedana i to nam je jedinstvena prilika koja treba pridonijeti društvenom i ravnomjernom razvoju Hrvatske. Kroz različite fondove, Hrvatska je ostvarila značajna ulaganja u modernizaciju i razvoj zemlje. Na taj način smanjili smo razliku u razvijenosti u odnosu na ostale veće države članice te nam to mora biti cilj i u budućnosti“ – zaključio je Sokol.