Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Stručnjak za kazneno pravo

Slučaj Platak: "Policija je svakako trebala konzultirati DORH jer je jedini meritoran"

Autor: Vladimir Mrvoš

07.02.2023. 09:10
Slučaj Platak:

Foto: Goran Stanzl/PIXSELLUz javnost i brojni pravni stručnjaci dali su svoje mišljenje o slučaju nasilja na Platku, odnosno sukobu trojice MMA boraca iz BMW-a i nekoliko osoba, među njima i pripadnika riječkog HGSS-a. Prema raspoloživim informacijama, cijeli problem je nastao kada je trojka iz BMW-a »driftala« po skijaškoj stazi, a kulminirala je tučnjavom, te policijskom intervencijom.


Bio bi to jedan od mnogih, kako policija kaže, prekršaja narušavanja javnog reda i mira, kakvih je na području Primorsko-goranske policije godišnje više od 1.000, da se nisu pojavile snimke nadzornih kamera tog sukoba. Nakon što su brojni pravnici i odvjetnici dali svoje mišljenje je li policija u ovom slučaju dobro reagirala, pitamo za mišljenje i odvjetnika Velimira Došena. Došen je jedan od vodećih stručnjaka za kazneno pravo s tridesetogodišnjim iskustvom u odvjetništvu.


Činjenice i dokazi


Slučaj Platak, odnosno istraga samog sukoba i tučnjave nije gotova jer je Državno odvjetništvo u Rijeci zatražilo provođenje dodatnih izvida. Koja je sada procedura?


– U konkretnom slučaju, događaj na Platku ne bih komentirao jer ne znam činjenice i što se događalo kritičnog dana. Naime, mogu odgovoriti samo kakva je pravna procedura kada se neki takav događaj, kao ovaj na Platku, dogodi i policija dobije dojavu.
Policija je tada dužna prikupiti sve činjenice, po mogućnosti njih što više, i eventualno obaviti očevid, ako procijeni da je to potrebno. Nakon što policija prikupi činjenice, ona ne procjenjuje je li riječ o kaznenom djelu ili prekršaju, već pribavljene činjenice i dokaze dostavlja prekršajnom sudu ili državnom odvjetništvu.


Na koji način policija odlučuje kome će dostaviti dokaze?


– Ako je u pitanju neki događaj kojim se narušava javni red i mir ili je na javnom mjestu došlo do fizičkog sukoba, odnosno tuče, policija to dostavlja prekršajnom sudu. Međutim, ako su u pitanju tjelesne ozljede ili neko nasilje, kao drsko ponašanje na javnom mjestu, koje drugog dovede u ponižavajući položaj, tada se takav slučaj dostavlja državnom odvjetništvu.


Tada je državno odvjetništvo jedino meritorno da ocjenjuje i kvalificira radi li se o kaznenom djelu ili prekršaju. Policija za to nije ovlaštena. Ona samo prikuplja činjenice i dokaze koje je dužna dostaviti državnom odvjetništvu na ocjenu.


Što se dalje događa u procesnom pogledu?


– Ako je policija dostavila dokaze prekršajnom sudu i uhitila osumnjičene, prekršajni sudac ga u određenom vremenskom roku mora ispitati i donijeti odluku, na primjer, novčanu kaznu. Nakon toga ne može se voditi kazneni postupak, po načelu – ne bis in idem (ne dvaput o istom) po kojem se u istoj stvari ne smije suditi i odlučivati, niti pokretati postupak drugi put. Po tom načelu treba poštovati pravomoćnu sudsku odluku.