Foto: Ivan JAMIČIĆ
Želja nam je bila educirati malo ljude o smokvi, pokazati im što se sve to može napraviti, kaže Vlado Babac
U sklopu Tjedna smokava, manifestacije osmišljene u svrhu popularizacije jedne od najautohtonijih voćki zadarskog podneblja – smokve, u restoranu pizzeriji “Pet bunara” jučer je održana degustacija pekmeza “Šinjorina smokva”, svježih ekoloških smokava obiteljskog gospodarstva Babac/Damjanić i jela pripremanih sa smokvama. Smokve je okupljenima približio voditelj restorana Vlado Babac, nastojeći popularizirati voćku koja, kako kaže, usprkos svojoj kvaliteti još ne biva primjereno prepoznata u gradu.
– Želja nam je bila educirati malo ljude o smokvi, pokazati im što se sve to može napraviti od smokava. Moja je vizija da u budućnosti grad Zadar, koji se danas najčešće povezuje s višnjom maraskom, bude prepoznat i kao mjesto proizvodnje smokve, autohtone biljke našeg podneblja koja se još ne cijeni dovoljno, naglasio je Babac.
Smokvu, kao izvrstan sastojak brojnih jela, upravo onaj dodatak koji daje specifičnu aromu, brojnim uzvanicima približio je glavni kuhar restorana Mario Arbanas, nagrađivani gastrostručnjak, najbolji kuhar Zadarske županije 2008. godine, pripremivši niz vrlo ukusnih i vizualno dojmljivih delicija. Jelovnik je, između ostalog, brojio pijane smokve, pohanu puretinu sa smokvama te teleće medaljone sa smokvama, specijalitete koji su zorno svjedočili da smokva ne mora biti samo dio voćnog obroka ili namaza, već i odličan dodatak brojnim jelima.
– Strane kuhinje jako dobro poznaju kombinaciju slatkog i slanog, pa smo stoga i ovim jelovnikom, posebno osmišljenim za ove dane, pokušali Zadranima pokazati kako i te, naizgled nespojive kombinacije mogu izvrsno ići zajedno. Drago mi je da su ljudi zadovoljni. Želja mi je da ovo bude početak jedne tradicionalne manifestacije, koja će ne samo popularizirati smokvu, već i omogućiti svim gradskim gurmanima priliku uživanja u nekim novim okusima, dodao je Babac, obećavši da će se na meniju njegova restorana vrlo skoro naći i pokoje birano jelo sa smokvama.
Tijekom razvijanja Tjedna smokava bila je zadovoljna i Sandra Babac, proizvođačica nagrađivanog pekmeza od smokava “Šinjorina smokva”. Počevši s obiteljskim smokvama, Sandra je tjekom nekoliko godina, koliko se bavi proizvodnjom spomenutog pekmeza, uspjela, ne samo pobrati brojna priznanja za svoj rad, već i dobro popularizirati smokvu, osmisliti novi, autentični zadarski brand. “Šinjorina smokva”, rađena od autohtone sorte smokava zamorčice, pokazala se izvrsnim odabirom za jelo, sušenje ili, pak, preradu.
– Drago mi je da su ljudi uživali u Marijevim jelima i u našem pekmezu. Sljedeću prezentaciju ćemo imati u Zagrebu na Zagrebačkom velesajmu, na Eko-etno danima, u okviru kojih smo i prije nekoliko godina počeli s javnom prezentacijom “Šinjorine smokve”. Ovoga puta pripremamo i dva nova proizvoda, pekmez od dunja i kupine, istaknula je Babac.
“Šinjorina smokva” se proizvodi od smokava prirodno uzgojenih u Poljicima te se odmah po berbi prerađuju prema tradicionalnoj recepturi.
najnovije
najčitanije
Zadar
Prgodan program
Makedonsko kulturno društvo Biljana upriličilo program »Ususret Uskrsu«
Košarka
NBA liga
Cleveland zadnji sudionik drugog kruga, sada ih čeka Boston
Hrvatska
BIVŠA MOSTOVKA
Marija Selak Raspudić gostovala u Nu2: Nisam zbog toga sretna, ali zabrana pobačaja nije rješenje
Nogomet
HNL
Dinamo pobijedio kod Rijeke 2-1 i pobjegao na +4
Sport
Miris oktana
NAGRADA GRADA ZADRA Vesela utrka u kojoj su Fićo i Tesla jedan uz drugoga
Zadar
HRISTOS VASKRSE!
U Zadru proslavljen pravoslavni Uskrs: Pozivam vas da neumorno njegujemo potrebu za narodnim jedinstvom
Zadar
Rekordne brojke
[FOTO] Završeno 11. izdanje Wings for Life utrke, pobjednici u Zadru Kristijan Rubinić i Nataša Šustić
Zadar & Županija
Velika utrka
FOTO Točno u 13 sati krenula utrka Wings for Life, 8000 sudionika trče za one koji ne mogu
Zadar
Vremeplov
FOTO Zadar postao pravo središte svijeta oldtimera
Zadar
Poseban dan