Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Škabrnja – istinski primjer humanosti

09.02.2011. 23:00
Škabrnja – istinski primjer humanosti


Potrebno je i dodatno animirati nove, ali i “stare” dobrovoljne darivatelje koji su dosad u Škabrnji ili negdje drugdje darivali krv. Sve kako bi Škabrnja postala istinski primjer humanosti na području Zadarske županije i šire. Škabrnja to može, Škabrnja to hoće, ustvrdio je Šime Žilić


Zajedničkom akcijom DDK Škabrnje i Hrvatskoga Crvenog križa iz Zadra, uz sudjelovanje medicinskog osoblja Službe za transfuziju Opće bolnice Zadar, u Škabrnji je provedena prva od dvije ovogodišnje akcije dobrovoljnog davanja krvi.
Prema načelima dragovoljnosti, solidarnosti, plemenitosti i besplatnosti, došlo je 18 darivatelja. Oni su spremnošću za pomoć nepoznatim osobama iskazali dobrotu i humanost.
Prikupljeno je 17 doza krvi. Naime, iako je prvi put pristupio davanju krvi Šime Brkić, nažalost, nije mogao darovati krv. Naime, kao mjera opreza u Hrvatskoj je zabranjeno svim osobama da daju krv ili plazmu ako su između 1986. i 1996. boravili u Velikoj Britaniji ukupno duže od šest mjeseci.
Akcija je, već tradicionalno, održana u atriju općinske zgrade. Glavni operativac i organizator ove humane akcije je predsjednik škabrnjskog Aktiva DDK Šime Žilić, koji je i sam dugogodišnji davatelj krvi. Zahvalio je na potpori sponzorima i aktivistima, a nazočnim davateljima za veliku plemenitost. Pozvao je pritom i druge žitelje Škabrnje i Prkosa da se odazovu na sljedeće akcije koje organizira Aktiv DDK Škabrnja. Prva je na redu krajem kolovoza kada će se održati druga ovogodišnja akcija darivanja krvi.
– Nema ništa humanije od toga da čovjek može nešto dati čovjeku, pogotovo krv, dio sebe, i time dokazati humanost i ljubav prema ljudima, rekao je Žilić.
– Naš je primarni zadatak da u idućem razdoblju pojačamo svoje aktivnosti koje će rezultirati što većim brojem novih dragovoljnih davatelja krvi. Potrebno je i dodatno animirati nove, ali i ‘stare’ dobrovoljne darivatelje koji su dosad u Škabrnji ili negdje drugdje darivali krv. Sve kako bi Škabrnja postala istinski primjer humanosti na području Zadarske županije i šire. Škabrnja to može, Škabrnja to hoće, ustvrdio je Šime Žilić ističući da su humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dragovoljnost, plemenitost, jedinstvo i univerzalnost temeljna načela škabrnjskog Aktiva DDK-a.
Druženje je nastavljeno uz bogat stol u prostorijama NK Škabrnje na Vlačini. Za tri “slasne” peke s mladom janjetinom bili su zaduženi Ivica Ražov Mišo, Ivan Ražov Efikas i Ljubo Jurić Mrkvica.
Krv su dali: Divna Ivković, Mate Erlić, Šime Ražov, Domagoj Ražov, Ivica Ražov, Jure Škara, Neven Žilić, Tomislav Pavičić, Dragan Gospić, Ante Bilaver, Marko Glavić, Josip Vukelić, Luzario Karlić, Šime Žilić, Ivica Bilaver, Krešimir Tadić, Damir Gurlica.