Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

VARAŽDINSKI SLUČAJ

Sinu HDZ-ovca se istražuje uvoz krivotvorenih testova na koronavirus

Autor: P. N.

28.04.2023. 12:27
Sinu HDZ-ovca se istražuje uvoz krivotvorenih testova na koronavirus

Foto: NLFilip Mihalić iz Varaždina, sin bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika, ima 24 godine, vozi luksuzni Lamborghini Huracan, 2019. je optužen za krivotvorenje novca, a prije nekoliko mjeseci prijavljen je za prijetnje i silovanje.


Novinari 24sata su, nakon više desetaka razgovora s njegovim suradnicima, članovima obitelji, prijateljima i policijskim istražiteljima, rekonstruirali potencijalnu novu i golemu kriminalnu aferu čiji je Mihalić glavni akter, milijunske sumnjive poslove koje istražuju i detektivi PNUSKOK-a, priču koja bi mogla prerasti u jedan od najvećih skandala u hrvatskom zdravstvu, pa i šire!


Kako navode on je preko svoje tvrtke Buryen najprije odlučio uvoziti originalne testove za koronu od licenciranog proizvođača, kineske tvrtke Xiamen Boson Biotech. Roba je dopremana avionima iz Kine, a zatim distribuirana u Hrvatskoj. U hrvatskim ljekarnama velika je vjerojatnost da ćete dobiti upravo test tog proizvođača.
Kako otkrivaju u24 sata bivši Mihalićevi suradnici, nakon što su ti originalni kineski testovi prošli validaciju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, napravljenu na 72 uzorka, u drugoj polovici 2022. naizgled isti testovi, u gotovo identičnom pakiranju, do Hrvatske više ne stižu iz Kine nego iz krajnje opskurne tvornice u Turskoj!


24sata posjeduju materijale koji upućuju na to da većina sadržaja iz kutije s antigenskim testom koje Mihalić uvozi od druge polovice 2022. nije pakirana niti proizvedena u originalnoj tvornici u Kini nego u Istanbulu te jednom varaždinskom skladištu. Dijelovi dvojbenog podrijetla stizali su u Hrvatsku iz Turske i prepakiravali su ih u Varaždinu.