Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

RAT SE NASTAVLJA

Sin glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova borio se s Wagnerovcima u Ukrajini

Autor: Hina

23.04.2023. 09:35
Sin glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova borio se s Wagnerovcima u Ukrajini

Foto: ReutersSin glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova borio se u Ukrajini zajedno s plaćeničkim snagama privatne ruske vojne tvrtke Wagner, otkrio je u subotu šef Wagnera Jevgenij Prigožin.


Prigožin je rekao da se Peskov, osoba od povjerenja ruskog predsjednika Vladimira Putina, sam obratio kako bi razgovarao o angažmanu njegovog sina u ratu.


Šeg Wagnera kazao je kako je savjetovao Peskovu da ne šalje svog sina da se pridruži regularnim ruskim postrojbama koje je Prigožin više puta kritizirao zbog loše opreme i neadekvatne obuke i vodstva.
Peskovljev sin Nikolaj Peskov, koji je dugo živio u Britaniji, a poznat je i kao Nikolai Choles, rekao je za moskovski tabloid KP da je služio jer je to smatrao svojom dužnošću.


Tiskovina je objavila i fotografiju 33-godišnjaka u vojnoj odori. Navodi se i da je odlikovan. Kritičari su, međutim, rekli da to ne pruža dokaz o njegovom navodnom raspoređivanju.


Prigožin je rekao da je Peskovljev sin služio kao topnik u ratom pogođenoj Ukrajini u istočnoj regiji Luhansk pod lažnim imenom nakon trotjedne obuke. Prigožin je ocijenio Peskovljevu vojnu službu kao uzornu.


Djeca većine ruske elite su izbjegavale ratne napore, rekao je Prigožin. ‘’Roditelji ih skrivaju’’, požalio se 61-godišnji šef Wagnera. Dodao je da se sinovi vodećih Rusa šalju na sveučilište, gdje su oslobođeni služenja u oružanim snagama, dok djeca radnika umiru u ratu.


Prigožin nije pružio nikakve dokaze za raspoređivanje Peskovljevog sina. Kao i njegov otac, Choles je podložan zapadnim sankcijama uvedenim nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine.


Isprva nije bilo reakcije na vijest komentarima sklonom Peskovu. Prigožin je također rekao da je Peskov pokušao odgovoriti njegovog sina od odlaska u rat.


Prema Prigožinu, raspoređivanje glasnogovornikovog sina držalo se u tajnosti od ostalih pripadnika Wagnera.


‘’Za to smo znali samo ja i načelnik kadrovske službe. Nikolaj Peskov je pokazao hrabrost i junaštvo kao i svi drugi”, nadodao je.


Peskovljev sin trenutno je na dopustu nakon šest mjeseci službe, rekao je šef Wagnera.